Szellemi felfrissülés, új perspektívák a pécsi orvosi PoteCross programjában

2024. január 15.

A PoteCross karunk olyan programja, amely lehetőséget biztos más szakok megismeréséhez és az ottani ismeretek elsajátításához. Édes Eszter, hatodéves orvostanhallgató saját tapasztalatait osztotta meg velünk a képzést illetően, elmondva, miért érdemes élni a kombinált program adta lehetőségekkel. A PoteCross új perspektívát és szellemi frissességet is tud nyújtani a hallgatóknak azáltal, hogy az egyetem többi karának képzéseiben is részt vesznek, az itt megszerzett tudást pedig bátran kamatoztathatják az egészségügyben, kiszélesítve a látókörüket. 

Kovács Hanga Lili írása

A PTE Általános Orvostudományi Kara minden évben meghirdeti a PoteCross nevezetű pályázatát, amelyben a hallgatóknak lehetőségük van betekinteni az egyetem más karainak képzéseire is. 

A kombinált program lehetőségével az általános orvos-, fogorvos- és PhD-képzéseken részt vevő hallgatók élhetnek, miután sikeresen letették vizsgáikat harmadév végén. A program célja, hogy a felsőbb éves medikusok kapcsolódni tudjanak más szakokhoz, és olyan ismereteket szerezhessenek, amelyekkel segíthetik a további képesítés megszerzését a jövőben. A kombinált képzéseken való részvétellel krediteket szerezhetnek, amiket beválthatnak, ezáltal kevesebb idő alatt juthatnak hozzá az esetleges, jövőbeli oklevelekhez. 

Az érdeklődők számos képzésből  válogathatnak. Az „Üzleti ismeretek” képzésen megszerzett krediteket a PTE Közgazdaságtudományi Kar MSc szakján válthatják be, a „Művészetterápia” képzésért járó kreditek pedig a Művészeti Kar zeneterápia vagy képzőművészet-terápia szakirányú képzésein ismertethetőek el.

A PoteCross keretében a PTE Műszaki és Informatikai Karának egészségügyi mérnök MSc képzése is épp úgy választható, ahogy a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szabad bölcsészet szakja. Ezeken kívül a PTE Általános Orvostudományi Karának orvosi és biomedicinális szakfordító szakirányú továbbképzése is elérhető a hallgatók számára. 

A PoteCross képzési programban Édes Eszter, hatodéves általános orvostanhallgató is részt vesz. Ő az Üzleti ismeretek képzésbe fogott bele 2022-ben, ötödévével párhuzamosan. 

„Az ÁOK és a KTK kooperációjából meghirdetett lehetőség egy évek óta körvonalazódó érdeklődésemre reflektált, a páciensekkel való közvetlen kapcsolódás mellett ugyanis mindig kíváncsiságom középpontjában volt az egészségügy rendszerének működése és menedzsmentjének kitanulása. A harmadik PoteCross-szemeszterben járva úgy érzem, a KTK levelező képzéseiből válogatott tantárgyak szuper kiindulópontot adnak a megfogalmazott látásmód kibontakozásához. A pénzügyi tantárgyak vagy éppen a számvitel kereteinek elsajátítása által fontos üzleti gondolkodásmódra tehetek szert, de izgalmas például egy marketingórán is azon tanakodni, hogy hogyan lehetne integrálni az ott hallottakat a betegedukációs programokba, vagy hogy a Vezetés-szervezés és az Emberierőforrás-menedzsment tantárgyakon oktatott modelleket, megközelítéseket hol ismerem fel a kórház falain belül” - fogalmazott.

Tapasztalatai alapján elmondta, hogy azoknak is sokat adhat a képzés, akik az üzleti világ iránt általánosan érdeklődnek: szellemi felfrissülést ad az etiológia-tünetek-diagnosztika-terápia tengelyből időnként kitekinteni egy-egy pénzügyi modellre, szervezetfejlesztési stratégiára, vagy épp egy számviteli feladatra.

Édes Eszter hozzátette, a képzésnek köszönhetően egy újfajta rálátása lett az egészségügyi rendszer működésére és menedzsmentjének kitanulására.  A Közgazdaságtudományi Kar képzésének köszönhetően egy újfajta, megalapozott tudásra tehetett szert, melynek köszönhetően szervezési, üzleti szemüvegen keresztül értékelheti a kórházi osztályok logisztikáját, a minőségirányítást és a betegutakat érintő témákat. 

Díjmentes képzés, levelező munkarend mellett

A PoteCross képzésben való részvétel a hallgatók számára díjmentes. A képzés költsége 150 000 Ft/szemeszter, amit sikeres pályázat esetén a kar átvállal, a képzés megszakítása esetén visszafizetési kötelezettsége sincs a hallgatónak. A program levelező munkarendű, péntekenként és szombatonként vannak kurzusok, de egyéni egyeztetés alapján is, rugalmasan illeszkedik az orvostanhallgatók órarendjéhez.

A PoteCross széleskörű választékot kínál az orvostanhallgatóknak arra, hogy bővülhessen a látásmódjuk nemcsak egyetem keretek között, hanem az élet más területein is, a képzés nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően újfajta megalapozottság, gondolkodásmód és perspektíva is a rendelkezésükre állhat.