Flerkó-Bárdos emlékérem – pályázat

2024. március 21.

Az „Alapítvány dr. Flerkó Béla és dr. Bárdos Vera emlékére” emlékérmet alapított dr. Flerkó Béla és dr. Bárdos Vera emlékezetére azért, hogy ösztönözze és támogassa a tudományos kutatás és utánpótlás-nevelés területén, nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elért endokrinológusok, neuroendokrinológusok, neurohisztológusok, anatómusok és neuroanatómusok munkáját, elismerje eredményeiket.

Az emlékérem neve: Flerkó-Bárdos emlékérem, amit junior és szenior kategóriában osztanak ki. A Flerkó Bélát ábrázoló bronz plaketthez díszoklevél és pénzjutalom tartozik, amit az alapítvány elnöke nyújt át a nyertesnek ünnepélyes keretek között. Az érem elnyerésére az alapítvány évente pályázatot ír ki a Magyarországon dolgozó kutatók számára. A pályázat a Flerkó-Bárdos Alapítvány mindenkori kuratóriumi elnökének küldendő pdf-formátumban (jelenleg: dr. Horváth Judit, judit.e.horvath@aok.pte.hu).

A benyújtási határidő:

2024. április 28.

A pályázatokat a Flerkó-Bárdos Alapítvány kuratóriuma által felállított bizottság bírálja el, az eljárásba külső szakértőket is bevonhat.

A „JUNIOR” pályázat feltételei:

1. Csak – legalább részben – igazolt, magyarországi munkahellyel rendelkező kutató pályázhat.

2. Csak tudományos fokozattal rendelkező, 40 év alatti, vagy a pályázat benyújtásának évében 40. életévét betöltő kutató nyújthat be pályázatot.

3. Feltétel, hogy a pályázó az alábbi társaságok legalább egyikének igazoltan tagja legyen: MAT (Magyar Anatómus Társaság), MÉT (Magyar Élettani Társaság), MITT (Magyar Idegtudományi Társaság) vagy MEAT (Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság).

4. Pályázni legalább online megjelent, vagy közlésre elfogadott endokrinológiai, neuroendokrinológiai, neurohisztológiai, anatómiai, neuroanatómiai tárgyú, kísérletes munkán alapuló, eredeti közleménnyel lehet, ami 2023. április 16. és 2024. április 15. között jelent meg. A pályázathoz mellékelni kell a társszerzők nyilatkozatát arról, hogy a közlemény eredményeinek létrejöttében a pályázónak kulcsszerepe volt, és a pályázat benyújtásával egyetértenek. Abban az esetben, ha közlésre elfogadott, de még meg nem jelent publikáción alapul a pályázat, szükséges az adott folyóirat szerkesztőjének értesítését is csatolni, melyben nyilatkozik, hogy a kéziratot közlésre elfogadta. Ilyen esetben szükséges a közlésre elfogadott, de az elérhető online felületeken még közzé nem tett cikk teljes kéziratának legfrissebb verzióját is csatolni (pl. a kézirat legutolsó beküldött és már elfogadott változata, nyers vagy javított próbanyomat).

5. A hazai laboratóriumban készült munka előnyben részesül.

6. Több szerzős közlemény esetén a pályázó a dolgozat első vagy utolsó szerzője kell, hogy legyen. A kevesebb társszerzős cikkek előnyt élveznek a bírálatnál.

7. A pályázathoz mellékelni kell a pályázó szakmai életrajzát, 10 legfontosabb közleményének listáját, közleményei listájának elektronikus elérhetőségét (jelenleg MTMT2).

8. A junior pályázat alapjául szolgáló közlemény nem képezheti párhuzamosan sem a Lenhossék díjpályázat, sem a Flerkó-Bárdos emlékérem senior kategóriában - pl. a cikk idősebb társszerzője által - benyújtott pályázat alapját.

9. Az első díj, és az azzal járó emlékérem csak egy alkalommal nyerhető el.

10. A pályázat eredményéről 2024. május 31-ig dönt az alapítvány.

11. A Flerkó-Bárdos „junior” emlékérem-pályázat első helyezettjének pénzjutalma: 250.000 forint.

12. A „JUNIOR” pályázók közül - a Flerkó-Bárdos „junior” emlékérmet elnyerő első helyezetten kívül maximum 2 pályázó nyerheti el a Flerkó-Bárdos „junior” különdíjat. A különdíjat elnyerő kutató díszoklevelet kap, pénzjutalma: 100.000 forint.

13. A „junior” különdíjat egyszer lehet elnyerni, de elnyerése nem kizáró ok a későbbi Flerkó-Bárdos „junior” emlékérem pályázatoknál.

14. A nyertesek pénzjutalmát 2024-ben átutalják.

15. Az emlékérem és az oklevelek ünnepélyes átadása a Magyar Anatómus Társaság legközelebb megrendezendő kongresszusán történik. Az első helyezett előadásban ismerteti tudományos munkájának főbb eredményeit, a különdíjasok posztert állítanak ki a pályázaton nyertes anyagból. Idén a MAT kongresszusát június 20-21-én rendezik Debrecenben.

A „SENIOR” pályázat feltételei:

1. Csak – legalább részben – igazolt magyarországi munkahellyel rendelkező kutató pályázhat.

2. Csak habilitált vagy az MTA doktora (DSc) fokozattal rendelkező kutató nyújthat be pályázatot.

3. Feltétel, hogy az alábbi társaságok legalább egyikének igazoltan tagja legyen: MAT (Magyar Anatómus Társaság), MÉT (Magyar Élettani Társaság), MITT (Magyar Idegtudományi Társaság) vagy MEAT (Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság).

4. A pályázónak dokumentálni kell iskolateremtő tevékenységét:

  • legalább 2 végzett PhD-hallgató, akik közül legalább egynél önálló témavezető volt (társtémavezetés 0.5-nek számít)
  • aktív kutatói munkán alapuló publikációs aktivitás a pályázat beadását megelőző 5 naptári évben
  • végzett PhD-hallgató a pályázat beadását megelőző 5 naptári évben

5. Pályázni legalább online megjelent, vagy közlésre elfogadott endokrinológiai, neuroendokrinológiai, neurohisztológiai, anatómiai, neuroanatómiai tárgyú, kísérletes munkán alapuló, olyan eredeti közleménnyel lehet, mely 2023. április 16. és 2024. április 15. között jelent meg. A közleménynek kapcsolódni kell a pályázó fő kutatási területéhez, és feltétel, hogy a társszerzők között szerepeljen a pályázó jelenlegi PhD-hallgatója.

6. Abban az esetben, ha közlésre elfogadott, de még meg nem jelent publikáción alapul a pályázat, szükséges az adott folyóirat szerkesztőjének értesítését is csatolni, melyben nyilatkozik, hogy a kéziratot közlésre elfogadta. Ilyen esetben szükséges a közlésre elfogadott, de az elérhető online felületeken még közzé nem tett cikk teljes kéziratának legfrissebb verzióját is csatolni (pl. a kézirat legutolsó beküldött és már elfogadott változata, nyers vagy javított próbanyomat).

7. Hazai laboratóriumban készült munka előnyben részesül.

8. A pályázó a dolgozat első vagy utolsó szerzője kell, hogy legyen.

9. A pályázathoz mellékelni kell a pályázó szakmai életrajzát, 10 legfontosabb közleményének listáját, közleményei listájának elektronikus elérhetőségét (jelenleg MTMT2).

10. A senior pályázat alapjául szolgáló közlemény nem képezheti párhuzamosan a Flerkó-Bárdos emlékérem junior kategóriában - pl. a cikk fiatalabb társszerzője által - benyújtott pályázat alapját.

11. Az első díj, és az azzal járó emlékérem csak egy alkalommal nyerhető el.

12. A pályázat eredményéről 2024. május 31-ig dönt az alapítvány.

13. A Flerkó-Bárdos „senior” emlékérem pályázat első helyezettjének pénzjutalma: 350.000 forint.

14. A „SENIOR” pályázók közül - a Flerkó-Bárdos „senior” emlékérmet elnyerő első helyezetten kívül maximum 2 pályázó nyerheti el a Flerkó-Bárdos „senior” különdíjat. A különdíjat elnyerő kutató díszoklevelet kap, pénzjutalma: 150.000 forint.

15. A „senior” különdíjat egyszer lehet elnyerni, de elnyerése nem kizáró ok a későbbi Flerkó-Bárdos „senior” emlékérem pályázatoknál.

16. A nyertesek pénzjutalmát 2024-ben utalják át.

17. Az emlékérem és az oklevelek ünnepélyes átadása a Magyar Anatómus Társaság legközelebb megrendezendő kongresszusán történik. Az első helyezett előadásban ismerteti tudományos munkájának főbb eredményeit, a különdíjasok posztert állítanak ki a pályázaton nyertes anyagból. Idén a MAT kongresszusát június 20-21-én rendezik Debrecenben.

Dr. Flerkó Béláról az alábbi linken találnak információt, ugyanitt megtalálhatóa az idei pályázati kiírás is:

an-server.pote.hu