Nagy volt az érdeklődés az „Ismerd fel időben!” program iránt a pécsi orvoskaron

2023. február 28.

Február 13-a és 16-a között zajlott a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének „Ismerd fel időben!” kampánya a Rákellenes küzdelem világnapja kapcsán. A szervezők idén is nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy felhívják a figyelmet a daganatos betegségek megelőzésének fontosságára. A programok megvalósításához a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete is csatlakozott, a másik három orvosi egyetem hallgatói egyesületeivel együtt.

Február 13-án Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Budapesten egy azonos időben zajló, közös sétával indították el a programsorozat stafétáját a Magyar Rákellenes Ligával együttműködve. A programon közel százan vettek részt a négy helyszínen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közreműködésével egészségügyi állapotfelmérésen és szűréseken is részt vehettek az érdeklődők. A szűrőbuszok egymást követő napokon látogattak el a négy városba. Pécsre február 14-én érkezett a három szűrőbusz az orvoskar új elméleti tömbje előtti területre, a szűrések lebonyolításában a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai mellett a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai is közreműködtek. Volt vérnyomás- és vércukormérés, koleszterin- és trigliceridszint-meghatározás, férfiaknak PSA- mérés, kardiovaszkuláris állapotfelmérés, csontsűrűségmérés, testösszetétel-analízis, életmódbeli tanácsadás, szájüregi szűrés, valamint légzésfunkciós vizsgálat is, az eredményeket az EESZT-ben rögzítették. A nap során 137 jelentkezőt szűrtek. Egyetemi hallgatók, dolgozók, pécsi és környékbeli lakosok is eljöttek, hogy egészségi állapotukról képet kapjanak. Találtak olyan eseteket is, amelyek további kivizsgálást igényelnek, ilyenek voltak a fiatalkori osteopenia, illetve a különféle szájnyálkahártya-elváltozások.

A nap zárásaként dr. Gács Boróka pszichológus, a PTE ÁOK Magatartástudományi Intézetének munkatársa tartott előadást az orvostanhallgatóknak „Rossz hír közlése” címmel. A résztvevők egy rövid filmrészlet megtekintése után az ENYHÍTŐ/SPIKES-modellel ismerkedhettek meg, ami a rossz hír közléséhez ad útmutatót. Az interaktív találkozó során számos kérdést közösen vitattak meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben is szeretnének hasonló programokat szervezni, hogy ily módon is felhívják a figyelmet a betegségek megelőzésének, időben történő felismerésének fontosságára.

Fotó:

POE