TDK

TDK témáink

Egy tudományos vizsgálat eredményeinek publikálását nem befolyásolhatja a vizsgálat eredményének iránya illetve ennek nagysága, hiszen ez ahhoz vezethet, hogy egy adott intervenció, egészségügyi beavatkozás valós hatását túlbecsüljük, míg esetleges kockázatait aláértékeljük. A téma célja a magyar publikációs gyakorlatot jellemzőinek vizsgálata különböző aspektusokból.

A mesterséges édesítőszerek édesítő hatása intenzívebb, ugyanakkor kalóriatartalmuk alacsonyabb, mint a természetes édesítőszereké. Mind az átlagpopuláció tagjai, mind 1-es és 2-es diabeteses személyek a szénhidrát és energiabevitel csökkentése céljából, rendszeresen fogyasztják. A téma célja a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt hatásainak szisztematikus összegzése cukorbetegekben.

A táplálkozási tényezők kulcs szerepet töltenek be számos krónikus megbetegedés kialakulásában, melyek elterjedése mára világméretű járvány szintűvé vált. Az étrend megváltoztatása magában hordozza e krónikus betegségek megelőzésének, a már kialakult betegség esetén pedig a kezelés potenciálját. A téma célja a táplálkozástudomány a betegségmegelőzés és terápia szempontjából releváns kérdéseinek feldolgozása a bizonyítékokon alapuló orvoslás eszközeivel; a kérdésfelvetés témájában rendelkezésre álló kutatási eredmények szisztematikus összegzése és meta-analízis készítése.