Matricák, kampányok az energiatakarékosság jegyében

2024. április 3.

Az éghajlatváltozás, a környezet károsodása komoly veszélyt és kihívást jelent szerte a világon. Mára mindenki számára világossá vált, hogy mennyire fontos környezetünk hatékony védelme, hisz bolygónk jövője a tét.

„A Pécsi Tudományegyetem számára fontos törekvés a fenntartható energiagazdálkodás, melynek érdekében az egyetem számos költségtakarékossági és egyben környezetvédelmi intézkedést is bevezetett. Az energiafelhasználás tekintetében környezettudatosabb gondolkodásra kérjük polgárainkat, hiszen a sikerhez elengedhetetlen a bevonásuk és elkötelezettségük. A cél az üzemeltetési kiadások mérséklése, a felhasznált energia csökkentése és környezetünk védelme, hisz a legzöldebb energia az, amit nem használunk el” – mondta Zalay-Cseresznyés Tímea, a PTE Kancelláriájának üzemeltetési és beruházási igazgatója.

„A 2022-ben megkezdett megtakarítási intézkedések 2023-ban is folytatódtak, ilyen volt a fűtés- és hűtésszabályozás, a kiegészítő fűtési és hűtési lehetőségek kizárása, a külső felületek világításának és díszkivilágításának korlátozása, az éjszakai és biztonsági világítás minimalizálása az épületekben, a világításkorszerűsítés, a hagyományos égők cseréje, valamint az energiamenedzsment-rendszer bevezetése és működtetése. Az intézkedések eredményeképpen a villamos energia tekintetében 6%-os, a távhő esetében 15%-os, a földgáz vonatkozásában pedig 5%-os megtakarítást sikerült elérni. Az épületek, épületszárnyak és a nagy fogyasztók villamos energia-felhasználásának a méréséhez almérőket építettünk be, amik a villamos energia felhasználásának tervezhetőségét, a takarékossági intézkedések eredményességének elemzését, valamint a költségek tényleges fogyasztáson alapuló felosztását segítik. A költségek további csökkentése a megtermelt napenergia hasznosításával érhető el, ennek érdekében 2023-ban megalakult a Pannon Energiaközösség Nonprofit Kft., melynek a PTE is tagja” – nyilatkozta Decsi István, a PTE kancellárja.

Ahhoz, hogy a mindennapok energiamegtakarítási törekvései hatékonyak legyenek, új szemléletre és tudatos magatartásra van szükség. Ennek támogatására különböző aktivitásokra hívja polgárait a Pécsi Tudományegyetem.

„A PTE telephelyein matricákat helyezünk ki, amik segítik az energiatakarékos szokások kialakítását, valamint számos szemléletformálási kampányt is indítunk. Ilyen volt például a karok számára meghirdetett "Zöld lépések az egészségért – Lépcsőzz velünk Te is!" akció, ami különböző játékos elemekkel buzdította a hallgatókat és a munkatársakat a csatlakozásra. A kollégisták körében is népszerűsítjük a zöld szemléletet, és egy energiamegtakarítási kihívás keretében versenyt hirdetünk. A legtakarékosabb kollégiumot egy komplett élményzóna létrehozásával jutalmazzuk. Közösségi felületeinken is elsődleges szerepet kap a jó gyakorlatok megosztása és a környezettudatos magatartásra ösztönzés” – tette hozzá Kulcsár Tünde, a Zöld Egyetem Program koordinátora.

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE