Július 15-én kezdődik a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

2024. július 11.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem célja, hogy a résztvevők élvezetes és hatékony módon sajátítsák el a magyar nyelvet, szerezzenek kulturális tapasztalatokat. A programot évről évre nagy érdeklődés övezi és számos diák tér vissza, hogy tovább fejlessze nyelvtudását a változatos és interaktív tanulási környezetben. Az immár 25. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 15-én kezdődik.

Ausztriától Ausztráliáig, az USA-tól Venezueláig, Norvégiától Chiléig, összesen 23 országból 63 diák részvételével zajlik az intenzív magyar nyelvtanulási program, a résztvevők közel 20 százaléka visszatérő diák.

A kéthetes nyári programon a résztvevők hat különböző nyelvi szinten tanulhatnak magyarul. A heti 40 tantermi és tantermen kívüli órákon kis csoportokban dolgoznak annak érdekében, hogy minden diák maximális figyelmet kapjon. Minden pillanatot a nyelvtanulásnak szentelnek, a diákok érkezésétől egészen a záróprogramig.

A csoportok három nyelvtanárral dolgoznak, ami biztosítja a változatos tanulási környezetet és a módszertani eszközök sokszínűségét. A tantermi foglalkozások mellett a diákoknak lehetőségük van tantermen kívüli programokon is részt venni: ismerkedhetnek a magyar gasztronómiai hagyományokkal, tematikus sétákat szerveznek számukra, látogathatják a filmklubot, vagy fejleszthetik kiejtésüket a fonetikaklubban.

Az oktatók tapasztaltak és szakképzettek, több éve dolgoznak együtt. Sokuk részt vett a tananyag fejlesztésében is, ami garantálja a magas színvonalú oktatást és a friss, releváns tananyagot. A Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják, ami a modellalapú oktatás módszereit követi, nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és kulturális ismereteket is közvetít.

A tantermi órákkal összehangolva a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és a Dél-dunántúl látnivalóit.

A program hivatalos megnyitóját július 15-én, 18 órakor tartják a PTE ÁOK Nemzetközi Oktatási Központjában (Damjanich utca 30.).

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs (PTE)