Koronavírus: ígéretes hatóanyagot találtak

2020. február 20.

Egy malária elleni vegyületről kiderítették, hogy hatékony a koronavírussal szemben, de életeket menthet a gyógyult emberek vérplazmája is. Közben úgy tűnik, hogy a járvány csendesül, bár újabb gócpontok bármikor kialakulhatnak.

A WHO engedélyével Kínában, egyedül Hupej tartományra vonatkozóan megváltoztatták az új koronavírus (2019-nCoV) okozta betegség definícióját, amitől egyetlen nap alatt átmenetileg több mint háromszorosára emelkedett a fertőzöttek száma. A bizonyított esetszám ugyanakkor csökken, egyesek már a járvány közelgő lecsengését jósolják. Kedden pedig Csung Nan-san – Kína vezető szakértője a légzőszervi megbetegedések területén – bejelentette: gyógyult betegek vérplazmájával tíz kritikus állapotban lévő személy állapotát sikerült javítani, illetve a malária ellen alkalmazott klorokinról is kiderült, hogy segítheti a felépülést.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa szerint amikor a szervezetet vírustámadás éri, bizonyos immunsejtek ontani kezdik az adott kórokozóra specifikus, úgynevezett antitesteket, amelyek a véráramban nagy tömegben cirkulálnak, és „elfogják”, semlegesítik a vírusokat. Leegyszerűsítve: Y alakú kis képződményeket kell elképzelni, amelyekhez a kórokozók hozzátapadnak és ártalmatlanná válnak. Az antitestek sokáig megmaradnak a vérben azután is, hogy a vírusokat legyőzte a szervezet, így a gyógyult emberek vérplazmája másokon is segíthet. A vérplazmával kapott antitestek hatékonyan szorítják vissza a vírusok mennyiségét, javítják a beteg állapotát, nagyban hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz is. A gond az, hogy amíg nem sikerül laboratóriumi körülmények között előállítani, addig a forrás értelemszerűen véges: a gyógyultak száma elenyésző a fertőzöttekéhez képest, nem lehet őket a végtelenségig csapolni. Magyarán örömteli, hogy tíz súlyos betegen sikerült antitestekkel segíteni, de a szám jól mutatja, hogy ez a módszer csepp a tengerben.

Ami a malária ellen alkalmazott egyik vegyületet, a klorokint illeti, Csung professzor már idézett nyilatkozatában azt mondta, eddig 128 páciensen alkalmazták, közülük hétfőig 93-nak javult az állapota, 26-an pedig már gyógyultan távozhattak a kórházból. Kemenesi Gábor szerint a vegyület korábban már a HIV és a SARS koronavírus ellen is hatásosnak mutatkozott, a klorokinnak ugyanis van egy úgynevezett immuno-moduláns hatása, ami közvetve, illetve több ponton közvetlenül is vírusellenesnek bizonyul. A hatást nemrég egy tanulmány is igazolta az új koronavírusnál. Ez nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy egy piacon már kapható szer hatásos lehet a vírus ellen, egy olyan gyorsan bevethető fegyver, amit nem kell a hosszadalmas engedélyezési, klinikai tesztfázisokon végigvinni.

Kínában egyébként több mint 800 antivirális vegyületet tesztelnek. A betegség hivatalos elnevezése: „coronavirus disease 2019”, azaz „koronavírus-betegség 2019”, ennek rövidítése a COVID-19.

Forrás:

24.hu