Amivel etetnek – táplálkozás a 21. században

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OFF-TAF-T
  • 1 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

keine

Vizsgakurzus:

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 20

Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK

Thematik

A hazai táplálkozási ajánlások első pontja szerint: „Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend”. Vagy mégis van egészségtelen élelmiszer? Mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Létezik egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok tény, hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a korszerű, egészségkímélő táplálkozási ismereteket és rendszereket. Mélyebb ismereteket szerezhessenek a táplálkozástudományról, továbbá információkhoz jussanak a korszerű és legújabb élelmiszeripari termékekről.

Vorlesungen

  • 1.

    Bevezetés. A táplálkozástudomány és élelmiszer-tudomány alapvető összefüggései.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 2.

    Energiaszükséglet és energiabevitel. Az „én” vs. 8 milliárd ember táplálkozása.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 3.

    Korszerű zsír-, fehérje és szénhidrátforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 4.

    Pro-, pre- és szinbiotikus élelmiszerek. Rostforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 5.

    Természetes antioxidánsok és szerepük az egészségmegőrzésben.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 6.

    Az élelmiszerek jellemző mikrobatársulásai és a mikroflórát meghatározó tényezők.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 7.

    Adalékanyagok. E-számok.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 8.

    Étkezést helyettesítő termékek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 9.

    Karcsúságot, fiatalságot, szépséget ígérő élelmiszerek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10.

    Táplálkozással kapcsolatos tények és tévhitek az interneten.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 11.

    Étrend-kiegészítők kommunikációja a 21. században.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 12.

    Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben. Összefoglalás.

    - Lelovics Zsuzsanna

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Skript

Jegyzet.

Empfohlene Literatur

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Semesteranforderungen

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

1 téma önálló feldolgozása.

Prüfungsfragen

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen