Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Number of hours/semester
lectures: 12 hours
practices: 0 hours
seminars: 0 hours
total of: 12 hours
Subject data
- Code of subject: OFF-TAF-T
- 1 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
-
Exam course:Course headcount limitations
min. 5 – max. 20
Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK
Topic
A hazai táplálkozási ajánlások első pontja szerint: „Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend”. Vagy mégis van egészségtelen élelmiszer? Mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Létezik egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok tény, hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a korszerű, egészségkímélő táplálkozási ismereteket és rendszereket. Mélyebb ismereteket szerezhessenek a táplálkozástudományról, továbbá információkhoz jussanak a korszerű és legújabb élelmiszeripari termékekről.
Lectures
- 1.
Bevezetés. A táplálkozástudomány és élelmiszer-tudomány alapvető összefüggései.
- Lelovics Zsuzsanna - 2.
Energiaszükséglet és energiabevitel. Az „én” vs. 8 milliárd ember táplálkozása.
- Lelovics Zsuzsanna - 3.
Korszerű zsír-, fehérje és szénhidrátforrások.
- Lelovics Zsuzsanna - 4.
Pro-, pre- és szinbiotikus élelmiszerek. Rostforrások.
- Lelovics Zsuzsanna - 5.
Természetes antioxidánsok és szerepük az egészségmegőrzésben.
- Lelovics Zsuzsanna - 6.
Az élelmiszerek jellemző mikrobatársulásai és a mikroflórát meghatározó tényezők.
- Lelovics Zsuzsanna - 7.
Adalékanyagok. E-számok.
- Lelovics Zsuzsanna - 8.
Étkezést helyettesítő termékek.
- Lelovics Zsuzsanna - 9.
Karcsúságot, fiatalságot, szépséget ígérő élelmiszerek.
- Lelovics Zsuzsanna - 10.
Táplálkozással kapcsolatos tények és tévhitek az interneten.
- Lelovics Zsuzsanna - 11.
Étrend-kiegészítők kommunikációja a 21. században.
- Lelovics Zsuzsanna - 12.
Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben. Összefoglalás.
- Lelovics Zsuzsanna
Practices
Seminars
Reading material
Obligatory literature
–
Literature developed by the Department
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Notes
Jegyzet.
Recommended literature
–
Conditions for acceptance of the semester
–
Mid-term exams
A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)
Making up for missed classes
1 téma önálló feldolgozása.
Exam topics/questions
–