Sugárvédelmi ismeretek

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 0

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 0

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OFF-SVI-T
  • 2 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 30

Erreichbar als Campus-Kurs für 2 fő számára. Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK ETK KPVK GYTK KTK MK MIK TTK

Thematik

A kurzus célja bővített fokozatú sugárvédelmi ismereteknek megfelelő képzés biztosítása a hallgatók részére. A jelenlegi hazai jogszabályok alapján legalább bővített fokozatú sugárvédelmi képzettséggel kell rendelkezniük azoknak, akik az ionizáló sugárzást alkalmazó ipari-, orvosi, radiológiai munkaterületen sugárforrással dolgoznak, a sugárforrást önállóan kezelik, illetőleg ilyen munkakört felügyelnek. Nevezett területeken végzett munkához bővített fokozatú ismereteket nyújtó bizonyítvány szükséges, ami 5 évig érvényes, utána frissíteni kell. A kurzuson megtanuljuk azokat az ismereteket, amelyek az orvosi munkahelyeken ionizáló sugárzással végzett munkavégzéshez szükségesek. Külön foglalkozunk a páciensek sugárvédelmével, azokkal a teendőkkel, amelyekkel a páciensek sugárexpozíciója, csökkenthető, optimálható. Tudnunk kell, hogy ma a népesség a legnagyobb sugárexpozíciót, a természetes eredetű sugárforrások mellett az orvosi célú sugárexpozíciók révén szenvedi el. Felesleges, a betegre nem optimált sugárexpozíciók szükségtelenül növelik a sugárzás indukálta daganatok kockázatát. Ezt elismerve, az Európai Unió az 59/2013-as sugárbiztonságra, sugárvédelemre vonatkozó új irányelvében azt javasolja, hogy a tagállamok segítsék elő a sugárvédelmi oktatás bevezetését az orvosi-, fogorvosi egyetemi képzésben. A kurzus tesztvizsgával zárul. Azon hallgatóknak, akik kérik a bővített fokozatú sugárvédelmi ismereteket nyújtó sugárvédelmi képzésben való eredményes részvételt igazoló bizonyítvány kiadását, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján szóbeli vizsgát is kell tenniük az Országos Atomenergia Hivatal által kijelölt vizsgaelnök jelenlétében.

Vorlesungen

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Az előadások ábraanyaga

Skript

Empfohlene Literatur

1. Dr. Pesznyák Csilla és Dr. Sáfrány Géza (szerk.): Sugárbiológia, elektronikus tankönyv. 2016. A www.osski.hu honlapról letölthető az alábbi linken: http://www.osski.hu/kiadvanyok/kiadvanyok.html
2. Fehér István és Deme Sándor (szerk.): Sugárvédelem, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2010
3. Turai István, Köteles György (szerk.): Sugáregészségtan, Medicina, Budapest, 2014.

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Legfeljebb 25 % hiányzás megengedett

Semesteranforderungen

Félév végén tesztvizsga, félév felénél konzultáció jellegű beszámoló.

A tanfolyam célja bővített fokozatú sugárvédelmi ismeretek nyújtása. A jelenlegi jogszabályok alapján legalább bővített fokozatú sugárvédelmi képzettséggel kell rendelkezniük azoknak, akik
a) az ionizáló sugárzást alkalmazó ipari-, orvosi radiológiai munkaterületen sugárforrással dolgoznak, a sugárforrást önállóan kezelik, illetőleg ilyen munkakört felügyelnek.

Ahhoz, hogy az egyetemi kurzus megfeleljen a bővített fokozatú tanfolyam követelményeinek a kurzus tematikáját engedélyeztetni fogjuk az Országos Atomenergia Hivatallal (OAH). Az egyetemi kurzus elvégzéséhez elegendő a fenti teszt vizsga sikeres letétele. Azoknak, akik kérik a bővített fokozatú tanfolyam elvégzéséről szóló 5 évig érvényes bizonyítványt, még egy szóbeli vizsgát is kell tenniük a jogszabályok alapján az OAH által kijelölt vizsgaelnök jelenlétében.

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Nem kívánok pótlást biztosítani

Prüfungsfragen

A félév végén az anyag elsajátítását feleletválogatós teszttel ellenőrizzük. A kérdések magukba foglalják az előadásokon, gyakorlatokon és a szemináriumokon elhangzott anyagot.

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen

  • Dr. Kóbor József
  • Dr. Sáfrány Géza