Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025
Lehrbeauftragte/r
-
Kerényi Monika
docens,
Neurológiai Klinika -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 20
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 20
Fachangaben
- Kode des Kurses: OOF-EMV-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
OOA-OBK-T teljesítve , OOA-EL2-T teljesítve
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 5 – max. 35
Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: GYTK
Thematik
A tematika az élelmiszer mikrobiológia egészségügyi vonatkozásait az ételfertőzéstől, ételmérgezésig, a szervezet számára hasznos probiotikumokig tárgyalja. Bemutatja a probiotikumok előnyeit és hátrányait egyes betegségekben. Foglalkozik a kontaminált import élelmiszerek veszélyeivel. Ismerteti a legújabb kimutatási módszereket.
A tantárgy feladata a képzés céljainak megvalósításában: hogy a hallgatók megismerhessék
- az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok előnyös és káros tulajdonságaikat a szervezetre,
- a probiotikumok fogalmát és szerepét a terápiában, probiotikus készítményeket
- az mikroorganizmusokkal és toxikus termékeikkel kontaminált import élelmiszerek veszélyeit az egészségre,
- élelmiszerrel okozott fertőzések epidemiológiáját és megelőzésének jelentőségét,
- az élelmiszerekben előforduló antibiotikumokat és hatásaikat,
- kimutatási módszereket.
Vorlesungen
- 1. Élelmiszer mikrobiológia története - Kerényi Monika
- 2. Élelmiszerbiztonság jelentőség - Kerényi Monika
- 3. Mikroorganizmusok növekedését befolyásoló tényezők és alkalmazásuk az élelmiszereknél - Kerényi Monika
- 4. Környezeti faktorok és élelmiszer belső faktorainak jelentősége a mikroorganizmusok szaporodásában - Kerényi Monika
- 5. Probiotikumok az élelmiszerben, probiotikus készítmények, terápiás alkalmazásuk - Kerényi Monika
- 6. Probiotikumok és prebiotikumok az élelmiszerben - Kerényi Monika
- 7. Mikroorganizmusok az élelmiszergyártásban. Starter kultúrák. Fermentált termékek - Kerényi Monika
- 8. Bakteriális ételmérgezések és különleges esetek I. - Kerényi Monika
- 9. Bakteriális ételfertőzések és esetek I. - Kerényi Monika
- 10. Bakteriális ételfertőzések és esetek II. - Kerényi Monika
- 11.
Mikotoxinok és hatásuk - esetek
- Kerényi Monika - 12. Mikotoxinok az élelmiszerben és kimutatásuk - Kerényi Monika
- 13. Virusos ételfertőzések és esetek - Kerényi Monika
- 14. Parazitás ételfertőzések és esetek - Kerényi Monika
- 15. Élelmiszerfertőzések epidemiológiája - Kerényi Monika
- 16. Jelentősebb tömeges élelmiszer fertőzések és ételmérgezések - Kerényi Monika
- 17. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok az állati eredetű élelmiszerekben - Kerényi Monika
- 18. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok a növényi eredetű élelmiszerekben - Kerényi Monika
- 19. Régi és új módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában (Modern és gyors módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában) - Kerényi Monika
- 20. Ételfertőzések és ételmérgezések kezelése prevenciója. A hallgatók teljesítményének értékelése - Kerényi Monika
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Előadások anyaga a Teams-en
Skript
Empfohlene Literatur
James M. JayMartin J. Loessner David A. Golden Modern Food Microbiology 2005 Springer ISBN: 978-0-387-23413-7
Hawkins R (ed) Modern Food Microbiology 2022 Murphy & Moore Publishing ISBN:9781639873722
Doyle MP (Editor), Diez-Gonzalez F(Editor), Hill C (Editor) Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 5th Edition 2019 ASM Press ISBN: 978-1-555-81996-5
és közlemények
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
A félév elfogadásának kritériumai: állandó aktív részvétel. Hiányzások száma, igazolása: maximum 2 hiányzás
Semesteranforderungen
Egy vizsga
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
A távolmaradás pótlása: pótlás egyéni konzultációval
Prüfungsfragen
Felelet válogatós teszt
Prüfer
Praktika, Seminarleiter/innen
- Kerényi Monika