Élelmiszeregészségügy mikrobiológiai vonatkozásai

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 20 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 20 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-EMV-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

OOA-OBK-T teljesítve , OOA-EL2-T teljesítve

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 35 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: GYTK

Tematika

A tematika az élelmiszer mikrobiológia egészségügyi vonatkozásait az ételfertőzéstől, ételmérgezésig, a szervezet számára hasznos probiotikumokig tárgyalja. Bemutatja a probiotikumok előnyeit és hátrányait egyes betegségekben. Foglalkozik a kontaminált import élelmiszerek veszélyeivel. Ismerteti a legújabb kimutatási módszereket.

A tantárgy feladata a képzés céljainak megvalósításában: hogy a hallgatók megismerhessék

- az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok előnyös és káros tulajdonságaikat a szervezetre,

- a probiotikumok fogalmát és szerepét a terápiában, probiotikus készítményeket

- az mikroorganizmusokkal és toxikus termékeikkel kontaminált import élelmiszerek veszélyeit az egészségre,

- élelmiszerrel okozott fertőzések epidemiológiáját és megelőzésének jelentőségét,

- az élelmiszerekben előforduló antibiotikumokat és hatásaikat,

- kimutatási módszereket.

Előadások

  • 1. Élelmiszer mikrobiológia története - Kerényi Monika
  • 2. Élelmiszerbiztonság jelentőség - Kerényi Monika
  • 3. Mikroorganizmusok növekedését befolyásoló tényezők és alkalmazásuk az élelmiszereknél - Kerényi Monika
  • 4. Környezeti faktorok és élelmiszer belső faktorainak jelentősége a mikroorganizmusok szaporodásában - Kerényi Monika
  • 5. Probiotikumok az élelmiszerben, probiotikus készítmények, terápiás alkalmazásuk - Kerényi Monika
  • 6. Probiotikumok és prebiotikumok az élelmiszerben - Kerényi Monika
  • 7. Mikroorganizmusok az élelmiszergyártásban. Starter kultúrák. Fermentált termékek - Kerényi Monika
  • 8. Bakteriális ételmérgezések és különleges esetek I. - Kerényi Monika
  • 9. Bakteriális ételfertőzések és esetek I. - Kerényi Monika
  • 10. Bakteriális ételfertőzések és esetek II. - Kerényi Monika
  • 11.

    Mikotoxinok és hatásuk - esetek

    - Kerényi Monika
  • 12. Mikotoxinok az élelmiszerben és kimutatásuk - Kerényi Monika
  • 13. Virusos ételfertőzések és esetek - Kerényi Monika
  • 14. Parazitás ételfertőzések és esetek - Kerényi Monika
  • 15. Élelmiszerfertőzések epidemiológiája - Kerényi Monika
  • 16. Jelentősebb tömeges élelmiszer fertőzések és ételmérgezések - Kerényi Monika
  • 17. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok az állati eredetű élelmiszerekben - Kerényi Monika
  • 18. Antibiotikumok és antimikrobás hatású anyagok a növényi eredetű élelmiszerekben - Kerényi Monika
  • 19. Régi és új módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában (Modern és gyors módszerek az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatában) - Kerényi Monika
  • 20. Ételfertőzések és ételmérgezések kezelése prevenciója. A hallgatók teljesítményének értékelése - Kerényi Monika

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Előadások anyaga a Teams-en

Jegyzet

Ajánlott irodalom

James M. JayMartin J. Loessner David A. Golden Modern Food Microbiology 2005 Springer ISBN: 978-0-387-23413-7

Hawkins R (ed) Modern Food Microbiology 2022 Murphy & Moore Publishing ISBN:9781639873722

Doyle MP (Editor), Diez-Gonzalez F(Editor), Hill C (Editor) Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 5th Edition 2019 ASM Press ISBN: 978-1-555-81996-5
és közlemények

A félév elfogadásának feltételei

A félév elfogadásának kritériumai: állandó aktív részvétel. Hiányzások száma, igazolása: maximum 2 hiányzás

Félévközi ellenőrzések

Egy vizsga

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

A távolmaradás pótlása: pótlás egyéni konzultációval

Vizsgakérdések

Felelet válogatós teszt

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Kerényi Monika