A táplálkozás és anyagcsere központi szabályozása. Új megközelítések

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2020-2021

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OFE-TIZ-T
  • 1 kredit
  • Fogorvos
  • Elektív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

OFA-MF2-T teljesített , OFA-BEF-T teljesített , OFA-AA2-T egyidejű felvétel

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 2 – max. 25

Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ETK TTK

Thematik

A korunkban egyre gyakoribb táplálkozási és anyagcsere betegségek gyógyítása ma még megoldatlan. A terápia hatékonyságának növelése, a társadalmi szinten enormis költségek csökkentése érdekében elengedhetetlenül szükséges új elméleti meggondolások kidolgozása és gyakorlati tesztelése. A fenti szempontok miatt is nagy jelentőségű lehet, hogy a hallgatók már tanulmányaik korai szakaszában megismerkedjenek ezen új elképzelésekkel, kísérleti tényekkel, jövőbeli új terápiás megközelítések elméleti alapjaival.
A táplálkozás és anyagcsere központi idegrendszeri szabályázásának legfontosabb idegi és humorális mechanizmusai. Testsúlyreguláció egészséges és kóros szervezetben. Az íz-információk perifériás és centrális feldolgozása, s e folyamatok részvétele a táplálék- és folyadékfelvétel központi szabályozásában. A népbetegségnek számító elhízás, diabetes mellitus és az ún. metabolikus szindróma újszerű értelmezése.

Vorlesungen

  • 1. A táplálék- és folyadékfelvétel, az anyagcsere élettani jelentősége. Homeosztázis, motiváció. - Dr. Karádi Zoltán
  • 2. A homeosztatikus működések központi szabályozásának neuronális és humorális tényezői: agyi központok, neurotranszmitterükkel jellemzett pályák, neuropeptidek. I. - Dr. Karádi Zoltán
  • 3. A homeosztatikus működések központi szabályozásának neuronális és humorális tényezői: agyi központok, neurotranszmitterükkel jellemzett pályák, neuropeptidek. II. - Dr. Karádi Zoltán
  • 4. A homeosztatikus működések központi szabályozásának neuronális és humorális tényezői: agyi központok, neurotranszmitterükkel jellemzett pályák, neuropeptidek. III. - Dr. Karádi Zoltán
  • 5. Exogén kémiai ingermodalitások. Az ízlelés fiziológiai szerepe. - Dr. Karádi Zoltán
  • 6. Központi íz-pályák, "jelölt vonalak", neuronok. - Dr. Karádi Zoltán
  • 7. Íz-preferencia, íz-averzió, ízletesség (palatabilitás), zamat. - Dr. Karádi Zoltán
  • 8. A glukóz-monitorozó (GM) idegi hálózat. I. - Dr. Karádi Zoltán
  • 9. A glukóz-monitorozó (GM) idegi hálózat. II. - Dr. Karádi Zoltán
  • 10. Táplálkozási és anyagcsere megbetegedések: elhízás, anorexia nervosa, diabetes mellitus, metabolikus szindróma. I. - Dr. Karádi Zoltán
  • 11. Táplálkozási és anyagcsere megbetegedések: elhízás, anorexia nervosa, diabetes mellitus, metabolikus szindróma. II. - Dr. Karádi Zoltán
  • 12. Táplálkozási és anyagcsere megbetegedések mint a GM rendszer zavarai. - Dr. Karádi Zoltán

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Fonyó A.: Az orvosi élettan tankönyve, Medicina

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Az előadások ppt-fileja.

Skript

Empfohlene Literatur

Halmos T.: Metabolikus X szindróma, Springer
Williams, G., Pickup, J.C., Blackwell: Handbook of Diabetes

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Legfeljebb 15 % hiányzás megengedett

Semesteranforderungen

Választott szakcikk összefoglaló értékelését tartalmazó word-file elkészítése és beadása a kurzus utolsó foglalkozásán.

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

Nincs

Prüfungsfragen

1. Táplálkozási (éhség) és jóllakottsági központok; táplálkozási és jóllakottsági pályák.
2. Orexigén és anorexigén neuromodulátor tényezők (legalább 3-3 faktor).
3. A hypothalamusz arcuatus magjának 2 fő tápl. szabályozó idegsejt típusa; insulin, leptin, and ghrelin moduláció.
4. A központi glukóz-monitorozó neuronhálózat főbb struktúrái (legalább 4).
5. A központi GM neuronok szelektív károsítása (a toxin neve és főbb hatásai).

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen