Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Onkoterápiás Intézet -
Number of hours/semester
lectures: 12 hours
practices: 0 hours
seminars: 0 hours
total of: 12 hours
Subject data
- Code of subject: OOF-BTT-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
-
Course headcount limitations
min. 5 – max. 20
Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK GYTK TTK
Topic
A tudatosan és gazdagon kialakított étrend a legnagyobb örömök forrása lehet, azonban ennek ellenkezője is igaz: a helytelenül alakított étrend és étkezési szokások betegségek kialakulásához vezet(het). Az egyén magatartása egészsége alakulása, illetve alakítása terén egyre fontosabb. A tantárgy keretében tárgyalt témák a legfontosabb ismereteket ölelik fel az egészségtudatos táplálkozás és az ezzel kapcsolatos kritikai gondolkodás kialakításában. A kurzus keretében olyan hasznos információkhoz juthatnak a hallgatók, melyek tömören, lényegre törően segítenek eligazodni a ma korszerűnek tartott táplálkozástanban, valamint az attól elválaszthatatlan élelmiszerek világában és az élelmiszeriparban. Az elmúlt években a táplálkozási ismeretek óriási fejlődésen mentek keresztül, a marketing- és médiaismeretek pedig más megvilágításba helyeznek „alapigazságokat” is. A rövid történeti áttekintés után megismerjük a makro- és a főbb mikrotápanyagokat, az anyagcserében játszott szerepüket. Sor kerül a tápanyagszükséglet individuális meghatározására, továbbá az arányaiban helytelen táplálkozás és a túlzott fogyasztás (és ennek ellenkezője) kórokozó szerepére.
Lectures
- 1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése. - Lelovics Zsuzsanna
- 2. A táplálék összetétele: makronutriensek. - Lelovics Zsuzsanna
- 3. A táplálék összetétele: mikronutriensek. - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja. - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős). - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Folyadékszükséglet, folyadékbevitel. - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods. - Lelovics Zsuzsanna
- 8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok. - Lelovics Zsuzsanna
- 9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció. - Lelovics Zsuzsanna
- 10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás. - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok. Táplálkozástudomány az interneten. - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke. - Lelovics Zsuzsanna
Practices
Seminars
Reading material
Obligatory literature
–
Literature developed by the Department
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Notes
„Bevezetés a táplálkozástudományba” c. jegyzet.
Recommended literature
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
Conditions for acceptance of the semester
–
Mid-term exams
A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (feleltválasztós teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)
Making up for missed classes
1 téma önálló feldolgozása.
Exam topics/questions
–
Examiners
Instructor / tutor of practices and seminars
- Lelovics Zsuzsanna