Bevezetés a táplálkozástudományba

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-BTT-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ÁJK BTK GYTK TTK

Tematika

A tudatosan és gazdagon kialakított étrend a legnagyobb örömök forrása lehet, azonban ennek ellenkezője is igaz: a helytelenül alakított étrend és étkezési szokások betegségek kialakulásához vezet(het). Az egyén magatartása egészsége alakulása, illetve alakítása terén egyre fontosabb. A tantárgy keretében tárgyalt témák a legfontosabb ismereteket ölelik fel az egészségtudatos táplálkozás és az ezzel kapcsolatos kritikai gondolkodás kialakításában. A kurzus keretében olyan hasznos információkhoz juthatnak a hallgatók, melyek tömören, lényegre törően segítenek eligazodni a ma korszerűnek tartott táplálkozástanban, valamint az attól elválaszthatatlan élelmiszerek világában és az élelmiszeriparban. Az elmúlt években a táplálkozási ismeretek óriási fejlődésen mentek keresztül, a marketing- és médiaismeretek pedig más megvilágításba helyeznek „alapigazságokat” is. A rövid történeti áttekintés után megismerjük a makro- és a főbb mikrotápanyagokat, az anyagcserében játszott szerepüket. Sor kerül a tápanyagszükséglet individuális meghatározására, továbbá az arányaiban helytelen táplálkozás és a túlzott fogyasztás (és ennek ellenkezője) kórokozó szerepére.

Előadások

  • 1. Bevezetés. A táplálkozástudomány terminológiája. Tápanyagtáblázatok értelmezése. - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. A táplálék összetétele: makronutriensek. - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. A táplálék összetétele: mikronutriensek. - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Tápanyagszükséglet. Az egészséges táplálkozás, alapelvei és 12 pontja. - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Az egészséges táplálkozás speciális kérdései – életszakaszok szerint (gyermek, felnőtt, várandós, idős). - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Folyadékszükséglet, folyadékbevitel. - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Étrend-kiegészítők, funkcionális és speciális élelmiszerek. Superfoods. - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. A „fast food”. A „junk food”. Adalékanyagok. E-számok. - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. Az evéstől az étkezésig. Az egyén lehetősége egészsége megtartásában, a prevenció. - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek. Az elhízás. - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok. Táplálkozási divatok. Táplálkozástudomány az interneten. - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Élelmiszer-biztonság. Élelmiszertörvény. Az élelmiszercímke. - Lelovics Zsuzsanna

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Jegyzet

„Bevezetés a táplálkozástudományba” c. jegyzet.

Ajánlott irodalom

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

A félév elfogadásának feltételei

Félévközi ellenőrzések

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (feleltválasztós teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

1 téma önálló feldolgozása.

Vizsgakérdések

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Lelovics Zsuzsanna