Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
-
Varjas Tímea
adjunktus,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Number of hours/semester
lectures: 24 hours
practices: 0 hours
seminars: 0 hours
total of: 24 hours
Subject data
- Code of subject: OOF-ETV-T
- 2 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Őszi
-
Course headcount limitations
min. 5 – max. 30
Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK
Topic
Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.
Lectures
- 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Varjas Tímea
- 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Varjas Tímea
- 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Varjas Tímea
- 4. Az E-szám rendszer - Varjas Tímea
- 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Varjas Tímea
- 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Varjas Tímea
- 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Varjas Tímea
- 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Varjas Tímea
- 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Varjas Tímea
- 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Varjas Tímea
- 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Varjas Tímea
- 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Varjas Tímea
- 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Varjas Tímea
- 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Varjas Tímea
- 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Varjas Tímea
- 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Varjas Tímea
- 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Varjas Tímea
- 18. A guargumi körüli pánik története - Varjas Tímea
- 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Varjas Tímea
- 20. Kínai étterem szindróma - Varjas Tímea
- 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 23. Összefoglalás - Varjas Tímea
- 24. Teszt - Varjas Tímea
Practices
Seminars
Reading material
Obligatory literature
Literature developed by the Department
Neptunra feltöltött diasor
Notes
Recommended literature
EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei
Conditions for acceptance of the semester
írásbeli vizsga, egy témából prezentáció
Mid-term exams
A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)
Making up for missed classes
Egyéni elbírálás alapján
Exam topics/questions
Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen