A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 24 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 30 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK

Tematika

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.

A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Előadások

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Varjas Tímea
  • 18. A guargumi körüli pánik története - Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Varjas Tímea

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Neptunra feltöltött diasor

Jegyzet

Ajánlott irodalom

EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei

A félév elfogadásának feltételei

írásbeli vizsga, egy témából prezentáció

Félévközi ellenőrzések

A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Egyéni elbírálás alapján

Vizsgakérdések

Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói