A táplálkozás szerepe speciális kórállapotok megelőzésében és kezelésében

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 8 hours

practices: 2 hours

seminars: 2 hours

total of: 12 hours

Subject data

  • Code of subject: OOF-TSM-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Prerequisites:

-

Course headcount limitations

min. 5 – max. 30

Topic

Jelen kurzus azt a célt hivatott szolgálni, hogy a táplálkozásnak az egyes betegségek megelőzésében betöltött szerepét és a gyógyításban elfoglalt helyét, jelentőségét ismertesse a hallgatókkal.

A tantárgy a táplálkozás-epidemiológia módszereinek bemutatása után sorra veszi, hogy az egyes kórállapotok - pl. a legnagyobb népegészségügyi jelentőséggel bíró szív-érrendszeri és daganatos betegségek, valamint az életminőséget nagyban befolyásoló mozgásszervi és gasztrointesztinális betegségek - esetében milyen lehetőségei adódnak a táplálkozásterápiának az adott állapot megelőzése, valamint kezelése során.

A gyakorló orvos munkája során rendszeresen találkozik olyan esetekkel - pl. helytelen fogyókúrából adódó, (sürgősségi) kezelést igénylő állapotokkal -, amelyek megoldásában nagy segítséget jelent a különböző (divat)diéták nemcsak jótékony, hanem káros hatásainak ismerete. Ezért kurzusunk során a hallgatók e diétás irányzatokat is jobban megismerhetik, csakúgy mint a különböző fiziológiai állapotok során (pl. terhesség, időskor) fellépő eltérő tápanyagszükséglet megfelelő kezelésének alapjait.

Lectures

  • 1. Dietoterápia helye az orvoslásban. Diétás gyógykezelés fogalma, célja és fejlődése. Táplálkozás-epidemiológia I. - Wolher Veronika
  • 2. Táplálékallergiák, -intoleranciák, diagnosztikus étrendek. Táplálkozás szerepe a daganatos megbetegedésekben. - Wolher Veronika
  • 3. Emésztőszervrendszer betegségeinek megelőzése, dietoterápiája - Wolher Veronika
  • 4. Táplálkozás cukorbetegség esetén - Balogh Erika
  • 5. Vesebetegségek diétás kezelése. - Balogh Erika
  • 6. Szív- és érrendszert érintő dietoterápia. - Wolher Veronika
  • 7. Anyagcsere- és endokrin betegségek diétás vonatkozásai. - Wolher Veronika
  • 8. Mozgásszervi betegségek diétás kezelése. - Wolher Veronika

Practices

  • 1. Fogantatás, terhesség alatti étrend. Csecsemőtáplálás. Bölcsődés-, óvodás-, kisiskolás-, serdülő-, felnőtt-, időskorúak táplálkozása. - Wolher Veronika
  • 2. Vegetáriánus étkeztetés értékelése. Divatdiéták pro és kontra. - Wolher Veronika

Seminars

  • 1. Tápláltsági állapot, annak megítélésének lehetőségei. Energiaszükségletet meghatározó tényezők, kiszámítása - Wolher Veronika
  • 2. Túlsúly és az elhízás, hiányos táplálkozás, táplálkozási zavarok, megelőzés. Mesterséges táplálás, tápszerek jelentősége. - Wolher Veronika

Reading material

Obligatory literature

Literature developed by the Department

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Notes

Recommended literature

Veresné Bálint Mária: Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Eü. Főiskolai Kar; 2006

Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, Medicina Kiadó, 2006

Rigó János: Korszerű piramisrendszerek - Az egészséges táplálkozáshoz és életmódváltáshoz, Medicina Kiadó, 2008

Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó, 2006

Conditions for acceptance of the semester

Az előadások és szemináriumok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.

Legfeljebb 15 %, azaz 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Mid-term exams

-

Making up for missed classes

Pótlási lehetőség nincs.

Exam topics/questions

Neptun

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars

  • Wolher Veronika