A táplálkozás szerepe speciális kórállapotok megelőzésében és kezelésében

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 8 óra

gyakorlat: 2 óra

szeminárium: 2 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-TSM-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 30 fő

Tematika

Jelen kurzus azt a célt hivatott szolgálni, hogy a táplálkozásnak az egyes betegségek megelőzésében betöltött szerepét és a gyógyításban elfoglalt helyét, jelentőségét ismertesse a hallgatókkal.

A tantárgy a táplálkozás-epidemiológia módszereinek bemutatása után sorra veszi, hogy az egyes kórállapotok - pl. a legnagyobb népegészségügyi jelentőséggel bíró szív-érrendszeri és daganatos betegségek, valamint az életminőséget nagyban befolyásoló mozgásszervi és gasztrointesztinális betegségek - esetében milyen lehetőségei adódnak a táplálkozásterápiának az adott állapot megelőzése, valamint kezelése során.

A gyakorló orvos munkája során rendszeresen találkozik olyan esetekkel - pl. helytelen fogyókúrából adódó, (sürgősségi) kezelést igénylő állapotokkal -, amelyek megoldásában nagy segítséget jelent a különböző (divat)diéták nemcsak jótékony, hanem káros hatásainak ismerete. Ezért kurzusunk során a hallgatók e diétás irányzatokat is jobban megismerhetik, csakúgy mint a különböző fiziológiai állapotok során (pl. terhesség, időskor) fellépő eltérő tápanyagszükséglet megfelelő kezelésének alapjait.

Előadások

  • 1. Dietoterápia helye az orvoslásban. Diétás gyógykezelés fogalma, célja és fejlődése. Táplálkozás-epidemiológia I. - Wolher Veronika
  • 2. Táplálékallergiák, -intoleranciák, diagnosztikus étrendek. Táplálkozás szerepe a daganatos megbetegedésekben. - Wolher Veronika
  • 3. Emésztőszervrendszer betegségeinek megelőzése, dietoterápiája - Wolher Veronika
  • 4. Táplálkozás cukorbetegség esetén - Balogh Erika
  • 5. Vesebetegségek diétás kezelése. - Balogh Erika
  • 6. Szív- és érrendszert érintő dietoterápia. - Wolher Veronika
  • 7. Anyagcsere- és endokrin betegségek diétás vonatkozásai. - Wolher Veronika
  • 8. Mozgásszervi betegségek diétás kezelése. - Wolher Veronika

Gyakorlatok

  • 1. Fogantatás, terhesség alatti étrend. Csecsemőtáplálás. Bölcsődés-, óvodás-, kisiskolás-, serdülő-, felnőtt-, időskorúak táplálkozása. - Wolher Veronika
  • 2. Vegetáriánus étkeztetés értékelése. Divatdiéták pro és kontra. - Wolher Veronika

Szemináriumok

  • 1. Tápláltsági állapot, annak megítélésének lehetőségei. Energiaszükségletet meghatározó tényezők, kiszámítása - Wolher Veronika
  • 2. Túlsúly és az elhízás, hiányos táplálkozás, táplálkozási zavarok, megelőzés. Mesterséges táplálás, tápszerek jelentősége. - Wolher Veronika

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

A Neptun-ra feltöltött elektronikus tananyagok.

Jegyzet

Ajánlott irodalom

Veresné Bálint Mária: Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Eü. Főiskolai Kar; 2006

Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, Medicina Kiadó, 2006

Rigó János: Korszerű piramisrendszerek - Az egészséges táplálkozáshoz és életmódváltáshoz, Medicina Kiadó, 2008

Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat, Medicina Kiadó, 2006

A félév elfogadásának feltételei

Az előadások és szemináriumok látogatása kötelező, amelyet katalógussal ellenőrzünk.

Legfeljebb 15 %, azaz 2x45 perc hiányzás megengedett, ami felett az index aláírását megtagadjuk.

Félévközi ellenőrzések

-

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

Pótlási lehetőség nincs.

Vizsgakérdések

Neptun

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Wolher Veronika