Amivel etetnek – táplálkozás a 21. században

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 12 hours

practices: 0 hours

seminars: 0 hours

total of: 12 hours

Subject data

  • Code of subject: OOF-TAF-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Prerequisites:

-

Exam course:

Course headcount limitations

min. 5 – max. 20

Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK

Topic

A hazai táplálkozási ajánlások első pontja szerint: „Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend”. Vagy mégis van egészségtelen élelmiszer? Mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Létezik egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok tény, hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a korszerű, egészségkímélő táplálkozási ismereteket és rendszereket. Mélyebb ismereteket szerezhessenek a táplálkozástudományról, továbbá információkhoz jussanak a korszerű és legújabb élelmiszeripari termékekről.

Lectures

  • 1.

    Bevezetés. A táplálkozástudomány és élelmiszer-tudomány alapvető összefüggései.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 2.

    Energiaszükséglet és energiabevitel. Az „én” vs. 8 milliárd ember táplálkozása.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 3.

    Korszerű zsír-, fehérje és szénhidrátforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 4.

    Pro-, pre- és szinbiotikus élelmiszerek. Rostforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 5.

    Természetes antioxidánsok és szerepük az egészségmegőrzésben.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 6.

    Az élelmiszerek jellemző mikrobatársulásai és a mikroflórát meghatározó tényezők.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 7.

    Adalékanyagok. E-számok.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 8.

    Étkezést helyettesítő termékek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 9.

    Karcsúságot, fiatalságot, szépséget ígérő élelmiszerek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10.

    Táplálkozással kapcsolatos tények és tévhitek az interneten.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 11.

    Étrend-kiegészítők kommunikációja a 21. században.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 12.

    Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben. Összefoglalás.

    - Lelovics Zsuzsanna

Practices

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Literature developed by the Department

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Notes

Jegyzet.

Recommended literature

Conditions for acceptance of the semester

Mid-term exams

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Making up for missed classes

1 téma önálló feldolgozása.

Exam topics/questions

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars