Amivel etetnek – táplálkozás a 21. században

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-TAF-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Előfeltétel:

Nincs

Vizsgakurzus:

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK TTK

Tematika

A hazai táplálkozási ajánlások első pontja szerint: „Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend”. Vagy mégis van egészségtelen élelmiszer? Mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Létezik egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok tény, hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék a korszerű, egészségkímélő táplálkozási ismereteket és rendszereket. Mélyebb ismereteket szerezhessenek a táplálkozástudományról, továbbá információkhoz jussanak a korszerű és legújabb élelmiszeripari termékekről.

Előadások

  • 1.

    Bevezetés. A táplálkozástudomány és élelmiszer-tudomány alapvető összefüggései.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 2.

    Energiaszükséglet és energiabevitel. Az „én” vs. 8 milliárd ember táplálkozása.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 3.

    Korszerű zsír-, fehérje és szénhidrátforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 4.

    Pro-, pre- és szinbiotikus élelmiszerek. Rostforrások.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 5.

    Természetes antioxidánsok és szerepük az egészségmegőrzésben.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 6.

    Az élelmiszerek jellemző mikrobatársulásai és a mikroflórát meghatározó tényezők.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 7.

    Adalékanyagok. E-számok.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 8.

    Étkezést helyettesítő termékek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 9.

    Karcsúságot, fiatalságot, szépséget ígérő élelmiszerek.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 10.

    Táplálkozással kapcsolatos tények és tévhitek az interneten.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 11.

    Étrend-kiegészítők kommunikációja a 21. században.

    - Lelovics Zsuzsanna
  • 12.

    Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben. Összefoglalás.

    - Lelovics Zsuzsanna

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Jegyzet

Jegyzet.

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Félévközi ellenőrzések

A félévközi értékelés zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. (Pótlásra megbeszélést szerint, egyeztetett időpontban van lehetőség.)

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

1 téma önálló feldolgozása.

Vizsgakérdések

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói