Tájékoztatás bértárgyalásról

2023. június 15.

Tisztelt Kollégák!

Mint arról bizonyára értesültek, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és a Magyar Orvosok Szakszervezetével közösen bértárgyalást folytat a Pécsi Tudományegyetemmel mint munkáltatóval.

Tárgyalásaink első eredménye, hogy a munkáltató egyszeri bérkompenzációra tett javaslatot, amelynek elveit és a kifizetendő összegeket megtárgyalva a szakszervezetek elfogadták a következőket:

  • az egyszeri bérkompenzáció hatálya azokra az alacsony jövedelmű munkavállalókra terjedjen ki, akiknek alapbére nem éri el a bruttó 450 000.-Ft-ot, és átlagos munkabére nem éri el a bruttó 550 000.- Ft-ot.

  • Az átlagbér meghatározása során a kifizetés naptári hónapját megelőző naptári hónapig eltelt időszakot kell figyelembe venni, azaz a 2023. január-május hónapokra megfizetett munkabéreket azzal, hogy az egyszeri (alkalmi) kifizetéseket (pl. jubileumi jutalom) nem lehet munkabérként figyelembe venni.

  • Az érintettek egységesen bruttó 200 000.-Ft összegű bérkompenzációban részesülnek.

  • A munkáltató 2023. június hónapban (ún. hóközi kifizetéssel) megfizeti az érintett munkavállalói kör számára az egyszeri bérkompenzációt.

  • Az Általános Orvostudományi Kar jelezte, hogy saját forrásai terhére biztosítja a Klinikai Központban foglalkoztatott valamennyi érintett (alacsony jövedelmű) számára a bérkompenzáció fedezetét.

A szakszervezeti képviselők jelezték, hogy a 2023. júniusában esedékes jelenlegi egyszeri bérkompenzáció mellett fenntartják követelésüket a tartós bérrendezésre vonatkozóan, és a második féléves egyszeri bérkompenzáció tekintetében is. A munkáltató képviselői jelzik, hogy – a 2023. április 26. napi tárgyaláson rögzítettekkel azonosan - amint az egyetem rendelkezésére állnak az ún. tartós (nem egyszeri) béremeléssel kapcsolatos adatok, információk (különösen a finanszírozási szerződés folyamatban lévő módosítása, az elfogadott üzleti tervmódosítása) úgy azokról tájékoztatják a szakszervezeteket. A felek e tárgykörben újabb tárgyalást folytatnak, várhatóan a következő tanév kezdetén.

 

Pécs, 2023. 06. 14.                                                          

 Illés József elnök

PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet