Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Kutatás

TDK témáink

Társtémavezető: Ifj. Dr. Kása Péter

A téma során a hallgató elsajátítja az excenteres tablettázógép működését, valamint a mikrokonrollerek alkalmazásának lehetőségeit a gyógyszeripari gyártástechnológiai műveletek során. A téma magában foglalja a présszerszámok mikrokontroller alapú felműszerezését, a mikrochip programozását, a méréshez szükséges szenzorok alkalmazását, valamint a mérések kivitelezését és kiértékelését.

Egy gyógyszerkészítmény minősége, klinikailag bizonyított hatásossága és igazolt relatív ártalmatlansága mellett a termék stabilitásvizsgálata kiemelt helyet foglal el a forgalomba hozatal során. A munka célja, hogy megvizsgáljuk, az adott készítmény, ill. gyógyszer alapanyag minősége hogyan változik a környezeti feltételek változtatására. A stabilitásvizsgálatok eredményei segítenek meghatározni a készítmény lejárati idejét, tárolási módját és információt nyújtanak a termék viselkedésére nézve a teljes lejárati időben.

Társtémavezető: Horváth Barbara

A körömgomba fertőzés egy nehezen kezelhető betegség, újbóli 
kialakulása gyakori. Nehezítő tényező a köröm a felépítése, melynek tömör 
kreatin szerkezete és hidrofil jellege gátolja a lipofil jellegű hatóanyagok 
eljutását a fertőzés helyére. Ezért kombinált terápiát alkalmaznak súlyos 
körömgomba fertőzések kezelésére, amit csak rövid ideig lehet alkalmazni a 
gombaellenes szerek hepatotoxikus tulajdonságai miatt. Viszonylag jó 
hatékonysággal alkalmazhatók azok a készítmények, melyek poláros szerves 
oldószerben oldott hatóanyagot tartalmaznak. Ilyen módon gyorsan elérhető a 
hatóanyag lokális terápiás koncentrációja a fertőzés helyén, ahonnan azonban a hatóanyag az oldószerrel együtt bejuthat a vérkeringésbe és hasonló mellékhatásokat 
okozhat, mint orális terápia esetén.
A terápia hatékonyságát növeli a szövetben elért hatóanyag magas lokális terápiás 
koncentrációja és annak ott töltött ideje, ezért egy olyan készítmény 
megalkotását tűztük ki célul, mely képes a lipofil hatóanyagot a köröm 
rétegein átjuttatni és elérni, hogy az ne jusson el a vérkeringésbe.

A gyógyszertechnológiai multifaktoriális folyamatok, eljárások modellezése rendkívül összetett és komplex számításokat magában foglaló feladat. A megfelelő kísérlettervezés mellett a különféle eljárások által elkészített minták mérési eredményeinek elemzése ugyancsak nagy kihívás elé állítja a gyógyszerfejlesztő-kutatót. A mesterséges neurális hálózatok (ANN) gyógyszertechnológiai gyakorlatban történő alkalmazása egyike azon lehetőségeknek, amit a modern, alkalmazott matematika biztosítani tud ezen a területen. A témára jelentkező hallgató megismerkedhet az ANN alkalmazásával, valamint gyakorlati példákon keresztül sajátíthatja el annak működését.

Társtémavezető: Ifj. Dr. Kása Péter

A munka során a hallgató meghatározott terápiás indikációval rendelkező módosított hatóanyag-leadású (retard,gyorsított, célzott, stb.) készítményt állít elő és vizsgál meg megfelelő gyógyszertechnológiai és analitikai módszerekkel. A gyógyszerforma az indikációtól függően változhat, de a TDK téma elsősorban szilárd gyógyszerforma (granulátum, pellet, tabletta, kapszula) előállításához kötött.

Az acne vulgaris főleg a tinédzsereket, fiatal felnőtteket érintő bőrbetegség, melynek pathogenezisében szerepet játszik többek között a Staphylococcus epidermidis is. A TDK munka a teafa illóolaj és ezt tartalmazó szappan gyógyszerforma hatékonyságának vizsgálatát foglalja magában.