Egy helyre koncentrált ügyintézés a Nemzetközi Kapcsolatok Irodájában

2023. február 22.

2022 tavaszán változások történtek a Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának működésében, szervezeti is személyi összetételében. Mivel része lett az Oktatástámogatási, Fejlesztési és Habilitációs Osztálynak, ezért az iroda teljes körűen össze tudja fogni az Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar mobilitási programjaihoz kapcsolódó területeket. Feladataik sokban kiegészültek: a ki- és beutazó hallgatók egy éve már ebben az egy irodában tudják intézni a tanulmányaikkal kapcsolatos ügyeiket (beiratkozás, tárgyfelvétel, Neptun), illetve az Erasmus pályázatukkal kapcsolatos dolgaikat is. Az ügyintézés egy helyre koncentrálásával is az a céljuk, hogy a hallgatók életét megkönnyítsék.

Az irodát Éltető Dóra vezeti, aki három évig volt az Állam-és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának az ügyintézője, majd 2021 novemberében csatlakozott az orvoskar Tanulmányi Hivatalának a csapatához a magyar programos hallgatók ügyintézőjeként. 2022 januárjában kezdte el az Erasmusos és a vendéghallgatókkal kapcsolatos ügyintézést a Tanulmányi Hivatalon belül, majd 2022 áprilisában került a Nemzetközi Kapcsolatok Irodájába, az iroda átszervezése során, jelenleg külügyi koordinátorként dolgozik.

 

Schweier Rita írása

 

„Mivel mind a bejövő, mind a kimenő hallgatókkal, valamint a külföldre utazó oktatókkal és dolgozókkal is mi foglalkozunk, ezért minden ügymenet egy kicsit más, ahogyan minden ember is más – ez adja a munkánk komplexitását. Bár van sémája a folyamatoknak, ám azért ezek mégis személyre szabott utazások. Mi főként azokkal találkozunk, akik az Erasmus-programban, illetve a kar valamely csereprogramjában szeretnének részt venni. A bejövő magyar és külföldi Erasmusos és vendéghallgatók teljes adminisztrációját mi látjuk el, a kapcsolatfelvételtől a tanulmányaik befejezéséig kísérjük őket” - meséli Éltető Dóra.

Hozzáteszi, hogy az ELTE szervezésében zajló Hunyadi János ösztöndíjprogrammal is foglalkoznak, melynek keretében általában kéthetes gyakorlati turnusokra érkeznek a diákok, továbbá vannak kari cseregyakorlatok is. Ezeknek a keretében utazhatnak például az USA-ba, Thaiföldre és Japánba a hallgatók, az utóbbi helyről idén márciusban is érkeznek hozzánk fiatalok. A velük való egyeztetéseket és adminisztrációt is ők intézik, ahogyan a nyaranta Marosvásárhelyről érkező, 50-60 hallgatót is a szárnyaik alá veszik, akiket dr. Ádám Valérián professzor úr küld. Segítik őket a beiratkozásukban, étkezési és szállásügyeikben, ha szükséges, orvosi vizsgálataik intézésében, vagy egyéb problémáik megoldásában.

„A 2022/2023-as tanév őszi szemeszterében 19 Erasmus-hallgató érkezett tanulni hozzánk az Európai Unió különböző városaiból, a legnépszerűbbek közt volt Valencia, Pavia, Gdansk, Regensburg, Mainz és Münster. A legtöbben egy évre, illetve egy félévre jönnek. Előfordul, hogy hosszabbítanak és maradnak még egy szemesztert” - mondja Éltető Dóra.

A diákok azért jönnek szívesen a pécsi orvoskarra, mert úgy hallják, hogy nagyon magas színvonalú itt a képzés, és ezt szeretnék megtapasztalni. Nem mellesleg kaland is a számukra, hisz Pécs egyetemváros, sokszínű és pezsgő itt az élet. A hatodéves, itteni hallgatók pedig örömmel utaznak szakmai gyakorlatra, főképp Németországba, illetve olyan helyekre, ahol beszélik az angolt. Ők általában konkrét tervekkel kopogtatnak az iroda ajtaján.

Éltető Dóra szerint a tengerentúli országok is népszerűek, ám oda csak korlátozott számban tudnak kiutazni a hallgatók, pályázat útján. A Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának a tagjai személyes interjúk után döntenek arról, kik mehetnek, általában 2-4 fő utazhat. Számít a tanulmányi eredmény és a közösségi munka is. A karnak szerződéses cserekapcsolata van Thaifölddel, Saitamával, Tokióval és New Yorkkal. Hozzáteszi: minden egyetemnek más a befogadási rendszere, ezért az ő feladataik is különbözőek ezekkel kapcsolatosan. Ezekbe az országokba vízum is szükséges, valamint komolyabb orvosi dokumentumok.

Mint mondja, volt olyan nap, amikor 120 e-mailjük érkezett, de átlagban naponta 20-30 levél vár rájuk. Ezekre sosem lehet egy-két szóval válaszolni, mivel általában több kérdéssel fordulnak hozzájuk a hallgatók. Az oktatókkal és az adminisztratív munkatársakkal azért egyszerűbb az együttműködésük, mert régebb óta helyben vannak, ezáltal jobban átlátnak és értenek folyamatokat. Tüzetesen elolvassák a pályázati kiírásokat és többen - mivel már nem először utaznak - maguk is boldogulnak.

Az iroda információs levelekkel is támogatja a hallgatókat, amiket rendszeresen megkapnak, ilyen a tanévkezdéssel kapcsolatos tájékoztató is. Céljuk, hogy honlapjukat még átláthatóbbá tegyék, megkönnyítve ezzel is a fontos hírek, történések átadását. Emellett a diákoknak fontos a személyes kontaktus is, főként az alsóbb évesek igénylik a találkozást.

Az oktatói és dolgozói pályázatokat általában évente kétszer hirdetik meg. Az adminisztratív munkatársak a Neptunon keresztül pályázhatnak, munkáikat a PTE Nemzetközi Igazgatóságára nyújthatják be. Az oktatók esetében a beérkezett, elfogadott és jóváhagyott pályázatokat már az iroda továbbítja a Nemzetközi Igazgatóság felé. A pályázati időszakban sok érdeklődő keresi fel őket, kérdezve, milyen helyekre lehet pályázni, milyen dokumentumokat szükséges kitölteni, mire kell figyelni, tudnak-e hasznos tanácsokkal szolgálni. Sok esetben átolvassák a pályázatokat a véglegesítés előtt, segítenek abban, szükség van-e plusz beírásokra vagy épp valaminek a kihúzására.

Az oktatói mobilitás során a meglévő partnerintézményekhez lehet kiutazni és ott oktatói tevékenységet ellátni, kapcsolatokat ápolni, újakat építeni. A dolgozói mobilitás elsődlegesen az adminisztratív dolgozóknak szól, de oktatók is jelentkezhetnek rá, amennyiben nem oktatói vagy kutatói tevékenységet látnak el az adott periódusban. Ezekben az esetekben nem szükséges partnerintézményhez utazni, mert itt inkább a kapcsolatépítésen vagy új kapcsolatok kialakításán van a hangsúly, illetve más, új munkafolyamatok megismerésén, amik hasznosíthatók lehetnek aztán az illető itthoni tevékenységében is. Remek lehetőséget rejtenek ezek az utak az idegen nyelvek tanulására is.

Az iroda tevékenységének lényeges része a kapcsolattartás és az együttműködés a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságával is, melynek elnöke dr. Gyulai Rolland professzor, titkára pedig dr. Horváth Gábor. Kéthavonta üléseznek, amikor átbeszélik az aktuális teendőket. Az iroda rendszeresen adatokat szolgáltat a bizottságnak, továbbá értesíti az esetlegesen új partnerkapcsolati szerződéskötési lehetőségekről, az ezzel kapcsolatos megkeresésekről.

Fontos feladata az irodának az is, hogy elkészítse és vezesse azokat a nyilvántartásokat, amik alapul szolgálnak a kar nemzetközi megítéléséhez (ranking), emellett a kar mobilitáshoz kapcsolódó Erasmus+ és egyéb, két- vagy többoldalú szerződéseiért is felel, a szerződéskötéshez adminisztratív támogatást nyújt, továbbá szervezőként vagy résztvevőként szerepet vállal a partnerkapcsolatok támogatását szolgáló rendezvények lebonyolításában, az érkező delegációk fogadásában.

„Szeretnénk a továbbiakban is fenntartani a jó kapcsolatot a hallgatókkal, az oktatókkal és a munkatársakkal. Mindig van hova és kell is fejlődni. Úgy érzem, hogy az elmúlt egy évben sikerült bizonyítanunk, hogy szakmailag lehet ránk számítani, és kiépült a bizalom is felénk. Szeretnénk a karon a mobilitás lehetőségeit bővíteni és a résztvevők számát növelni tájékoztatókkal, programok népszerűsítésével. Szolgáltatásaink színvonalát is emelni szeretnénk. A PTE Nemzetköziesítési Igazgatóságának és a kar Marketing és Kommunikációs Osztályának munkatársaival azon leszünk, hogy még szorosabbra fűzzük a partnerintézményekkel való együttműködést. Fontos, hogy ezek a kapcsolatok hosszú távon fenntarthatóak és működőképesek maradjanak, és a kar polgárainak minél több lehetőséget kínálhassunk a nemzetközi tapasztalatszerzésre” - mondja a jövőre vonatkozó elképzeléseikről Éltető Dóra.

A hallgatók, az oktatók és a munkatársak pozitív visszajelzései komoly motiváló erőt jelentenek nekik, egy-egy utazás végeztével sokszor kapnak fotókkal tűzdelt köszönő leveleket.

Fotó:

Verébi Dávid