„Érzem, hogy jó helyen vagyok” – White Coat Ceremony a pécsi orvoskaron

2022. szeptember 22.

Immáron hetedik alkalommal rendezték meg a PTE Általános Orvostudományi Karán a White Coat Ceremonyt szeptember 16-án, mely során a preklinikai tanulmányaikat megkezdő magyar, angol és német programos orvos- és fogorvoshallgatók vehették át az orvosi hivatás szimbólumát, a fehér köpenyt.

A kar Angol-Német Hallgatói Önkormányzata (EGSC) szervezésében a pécsi orvosképző aulájában megrendezett ünnepségen az orvoskar és a PTE Klinikai Központ vezetői, illetve a hallgatók oktatásában részt vevő intézetek igazgatói, vezető oktatói fogadták az egybegyűlteket.

A leendő orvosokat, fogorvosokat dr. Reglődi Dóra egyetemi tanár, tudományos dékánhelyettes, dr. Tényi Tamás egyetemi tanár, általános diákjóléti és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettes, dr. Endrei Dóra egyetemi docens, a Klinikai Központ elnökhelyettese, dr. Pintér Erika egyetemi tanár, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, dr. Than Péter, egyetemi tanár, az Ortopédiai Klinika Igazgatója köszöntötte egy-egy rövid beszéddel, melyek útravalóként is szolgáltak számukra a tanulmányaik folytatásához, valamint a későbbi szakmai karrierjükhöz.

Az aulában összegyűlteket az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC), valamint a Hallgatói Önkormányzat részéről is köszöntötték angolul, németül és magyarul is. Ezt követően a hallgatók ünnepélyes keretek között magukra ölthették a fehér köpenyt.

A 2022-es White Coat Ceremony-t élőben közvetítették a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán, az esemény itt visszanézhető:

A White Coat Ceremony-n a szászországi orvosok érdekképviseleti szervezetének (Kassenärztliche Vereinigung Sachsen - KVS) delegációja is részt vett. Mint ismert, a pécsi orvoskar és a szászországi háziorvosi kamara immáron nyolcadik éve folytat együttműködést, melyhez két éve csatlakozott az ottani Egészségügyi Minisztérium is, általuk pedig évente már negyven hallgatót vesznek fel a pécsi orvosképző Német Programjába. A KVS-küldöttség ittléte alatt bejárta az orvoskart, többek között az Anatómiai Intézetet és az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központot is felkeresve.

„Célom, hogy jó orvos legyek, aki megérti és tisztelettel kezeli a betegeit”

"Az ünnepség rendkívül fontos számomra, karrierem kezdetét jelenti. Megtisztelve érzem magam, egyúttal az elmúlt négy félév sikeres vizsgáival a hátam mögött büszke is vagyok magamra. A White Coat Ceremony lehetővé teszi, hogy mindezeket családom, barátaim körében megünnepeljem" - mondta el Valentina Epp, aki a Német Program keretében tanul orvosnak Pécsett. Mint mondta, Németországban nehéz bekerülni az orvosképzésbe, ezért magyarországi lehetőség után kutatott, így érkezett Pécsre. Szavai szerint még hosszú és rögös út áll előtte a tanulmányait illetően.

Az orvosi karrier kapcsán legfőbb motivációja, hogy segíthessen a testi és mentális problémáktól szenvedőknek. Érettségi után egy évet Dél-Afrikában, Fokvárosban töltött, ahol szellemi fogyatékkal élőkkel dolgozott, ami betekintést engedett számára a szociális területen végzett munkába. "Célom, hogy jó orvos legyek, aki megérti és tisztelettel kezeli a betegeit. Vallom, hogy a legjobb minőségű hosszú távú ellátás kulcsa a páciens holisztikus megközelítése”.

Saadeddin Dababish palesztin fogorvostan-hallgató is nagyon várta a White Coat Ceremonyt. Számára a nap az elmúlt két év hullámhegyeit és hullámvölgyeit foglalja össze, melyek tanulmányai terén fegyelmezetté tették, egyúttal segítettek abban is, hogy jobban higgyen önmagában. Mint mondta, a területen rengeteg tapasztalattal rendelkező édesapja tanácsára, egyben inspirációjára választotta a fogorvosi tanulmányokat, és már az első egyetemi fogorvosi tantárgy során érezte, hogy ezt szeretné csinálni, örömét fogja lelni benne.

"Hiszem, hogy az anyagi javaknál vannak fontosabb dolgok is az életben. Számomra az együttérzés jelenti a motivációt, az együttérzés, melyre napjainkban óriási szükség volna a világban” – fűzte hozzá, megjegyezve, az ünnepség segít abban is, hogy a hivatásához méltóként tekinthessen magára.

"Az orvosi pálya választásában számos tényező szerepet játszott, rendkívül korán érdekelni kezdett az emberi test, valamint mindenféle könyv és újság, ami erről szólt. Édesanyám az egészségügyben dolgozik, így a terület többször volt téma otthon. Egyre többet gondolkodtam az orvosi karrieren, mikor pedig jött a pályaválasztás, már nem is tudtam volna máshogy elképzelni a tanulmányaimat" - tudtuk meg Grim Martintól, magyar programos orvostanhallgatótól.

"Befejezni most az alapozó modult nagyon fura volt és gyorsnak érződött. Sajnos mi vagyunk az az évfolyam, aki azonnal az online oktatásba csöppent és az első évünket szinte teljesen a virtuális térben végeztük. Így az első igazi egyetemi évünk az a másodév volt, ami alapvetően nagy kihívást jelentett, emellett elkezdeni a tantervi oktatást néha okozott fárasztó, nehéz pillanatokat, de úgy vélem, mindenki nagyon jól vette az akadályokat. Most pedig a harmadév első heteiben, mintha egy teljesen más világba kerültünk volna, izgatottan várjuk mindnyájan a folytatást. A White Coat Ceremony a köpeny felöltésével együtt mérföldkő minden hallgató életében. Számomra pedig azon felül, hogy mindenkinek az álma volt a fehér köpeny felvétele, azt is jelenti, hogy jó helyen vagyok, és egyre biztosabban érzem: ez az, amit csinálni szeretnék" - fűzte hozzá.

Az ünnepségről Verébi Dávid készített fotógalériát: