Oktatói készségfejlesztő workshopot tartott októberben az OOKT

2021. december 16.

„Hogyan helyezzük a tanítás helyett a tanulást és a hallgatót a középpontba?”  címmel a Magatartástudományi Intézet Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszéke Oktatói készségfejlesztő workshopot tartott 2021. október 28 -án, immár 14. alkalommal.

A 2021. évi őszi workshop témája a Tanulási kultúra koncepció megbeszélése volt. Különösen a tanítási kultúráról a tanulási kultúrára való szemléletváltás jelent meg témaként, amelyhez a FAIR módszertant mutattuk be a hallgatóságnak.

Dr. Nyitrai Miklós dékán megnyitóját követően a PotePillars Tanulási kultúra koncepció legfontosabb alapelveiről Dr. Füzesi Zsuzsanna tartott rövid előadást, és az e pillérhez tartozó munkacsoportok vezetői mutatkoztak be. Pápai Bence ötödéves hallgató (Hallgatói Oktatásfejlesztési Csoport) „A Tanulási kultúra milyen változásokat hozhat a hallgatók életébe? Mikor leszünk mi ebben partnerek?” című előadása jelentős mértékben járult hozzá a workshop hangulatának megalapozásához.

A csoportmunka, melyet Dr. Varga Zsuzsanna és Dr. Csaba Gergely moderáltak, a FAIR (Feedback, Activity, Individualisation, Relevance) elvekhez kapcsolódott, és generált jelentős aktivitást, a hozzá kapcsolódó vitákkal együtt, melyből a jelenlévő hallgatók is kivették a részüket. A jó hangulatú és rendkívül tanulságos rendezvényt, melyről a résztvevők „házi feladattal” távoztak, Dr. Czopf László oktatási dékánhelyettes zárta.

Nem törekedhettünk a teljességre, de amikről beszéltünk, amiken a kiscsoportokban dolgoztunk, azok maradandó élményt nyújtottak. Nemcsak „meséltünk” (gondolatokat, tapasztalatokat osztottunk meg), hanem vitatkoztunk, időnként provokáltunk, sőt karikíroztuk is alkalmazott gyakorlatunkat. Igyekeztünk alakítani azt a közös tudást, amelyet több-kevesebb idő elteltével mindenki saját tanítási-tanulási gyakorlatára tud formálni, saját módszertanába tud integrálni.

A workshop anyagából kiadvány is készült, mely a hír mellékletében tekinthető meg.

Dokumentum(ok)