Ezernél több hallgatót és kollégát segített már a Pszichológiai Konzultációs Szolgálat

2023. november 21.

"Az orvostanhallgatók számára fenntartott mentálhigiénés segítségnyújtás szerepe - Tapasztalatok a Pécsi Tudományegyetemen" címmel jelent meg dr. Gács Boróka, a PTE ÁOK Magatartástudományi Intézetének tudományos munkatársának, a Pszichológiai Konzultációs Szolgálat szakmai vezetőjének friss cikke az Orvosi Hetilap 45. számában.

Az orvostanhallgatók mentális egészsége kritikus jelentőséggel bír az orvosi tanulmányok során, amelyek hosszú és kihívásokkal teli időszakot jelentenek. Az akadémiai elvárások, a nagy munkaterhelés és az emocionális stressz hozzájárulhat az orvostanhallgatók mentális terheléséhez és kiégéséhez, melyek a későbbiekben az egészségügyi rendszerre is fokozott terhet róhatnak. Ezért a pszichológiai támogatásnak és a mentálhigiénés szolgáltatásoknak" - olvasható a publikáció előszavában.

A tanulmány – melyet Gács Boróka mellett társszerzőként jegyez dr. Tényi Tamás professzor, a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, Pálfi Krisztina PhD-hallgató (PTE ÁOK Transzlációs Medicina Intézet), Major Jutta PhD-hallgató, (PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika), valamint dr. Horváth-Sarródi Andrea szakorvos, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet munkatársa is – célja, hogy bemutassa és vizsgálja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán 2007 óta működő Pszichológiai Konzultációs Szolgálat szerepét az orvostanhallgatók mentális egészségének támogatásában.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pécsi orvosin működő Pszichológiai Konzultációs Szolgálat jelentős szerepet játszik az orvostanhallgatók mentális egészségének támogatásában, hozzájárulva ezzel az akadémiai kihívásokkal történő eredményesebb megküzdéshez, az átélt emocionális stressz, illetve a kiégés kockázatának csökkentéséhez.

A tanulmány szerint 2021 novembere óta összesen 1111 hallgató és munkatárs 2012 alkalommal vette igénybe a szolgálatot. 1170 alkalommal magyar, 505 alkalommal külföldi hallgatók, 337 alkalommal pedig munkatársak kértek segítséget, leggyakrabban kapcsolati nehézségek (37,6%) és negatív életeseményekkel történő megküzdés (33,1%) megoldásában fordultak a szakemberekhez.

A Pszichológiai Konzultációs Szolgálat részéről a leggyakrabban alkalmazott módszer a magyar hallgatók és munkatársak esetében a tanácsadásra épülő egyéb módszerspecifikus, képzettségnek megfelelő pszichológiai eljárások alkalmazása (relaxációs módszerek, autogén tréning, rendszerszemléletű tanácsadás, integratív módszerek) volt. A külföldi hallgatók esetében az életvezetési tanácsadás volt a leggyakoribb intervenció, mely elsősorban a megküzdési módok fejlesztését jelenti.

Minden csoport esetében az említett két módszert a krízisintervenció követte. Pszichoterápiás motiváció kialakítása összesítve az alkalmak 3,4%-ában történt, amely szorosan kapcsolódik a pszichiátriai vagy pszichoterápiás ellátásba delegálással.

A teljes írás ide kattintva olvasható.

Fotó:

Pixabay.com