Szerteágazó és komplex pályázatok érkeztek az oktatásfejlesztési ötletversenyre

2024. április 3.

Március 6-án hirdették ki a II. POTEPillars oktatásfejlesztési ötletverseny eredményeit az Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszék által szervezett oktatói képzéssorozat, a “Módszertani Morzsák” rendezvényének keretében. A kezdeményezés 2020 őszén indult, akkor hirdettek először pályázatot, majd hosszabb kihagyás után tavaly nyílt erre lehetőség másodszor. A pályázat a POTEPillars Tanulási kultúra koncepciójának részeként a dékáni vezetés támogatásával jött létre. 

 

Schweier Rita írása

 

„A fő cél az volt, hogy teret biztosítsunk azoknak a kreatív gondolkodóknak, akik ötleteikkel jobbá szeretnék tenni az oktatást. A pályázati lehetőség minden egyetemi polgár számára elérhető volt, és a terveink szerint a jövőben is az lesz mindhárom nyelven” - nyilatkozta dr. Farkas József, a pécsi orvoskar Anatómiai Intézetének egyetemi adjunktusa, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, a szervezőbizottság vezetője.

Mint mondta, a 2023-as első fordulóba összesen 18 pályamunka érkezett, ám közülük 4 átkerült a PotePath projektbe, ami szerencsés véletlen folytán az ötletversennyel párhuzamosan futott, így ők ott versenyeztek tovább. A maradék 14 közül végül 9 jutott tovább a második fordulóba, őket díjazták is.

A 14 pályázó névsora:

  • Dr. Hetényi Csaba (Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet)
  • Dr. Gács Boróka (Magatartástudományi Intézet, dr. Varga Zsuzsannával és dr. Laki Beátával csapatban)
  • Dr. Bajor Judit (I. sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék)
  • Dr. Koltai Katalin (I. sz. Belgyógyászati Klinika, Angiológiai Tanszék)
  • Dr. Berényi Károly (Orvosi Népegészségtani Intézet)
  • Dr. Reglődi Dóra (Anatómiai Intézet)
  • Dr. Barkó Szilvia (Biofizikai Intézet)
  • Dr. Tarjányi Oktávia (Orvosi Biológiai Intézet)
  • Hambuchné dr. Kőhalmi Anikó (Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet)
  • Dr. Jason Sparks (Anatómiai Intézet)
  • Dr. Varga Péter (Alapellátási Intézet, dr. Pozsgai Évával és dr. Csikós Ágnessel csapatban)
  • Fekete László (Marketing és Kommunikációs Osztály, dr. Mikó Évával, dr. Grama Lászlóval és dr. Patczai Balázzsal csapatban)
  • Davidovics Anna (Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet, dr. Németh Tímeával csapatban)
  • Bagóné dr. Vántus Viola (Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet)

A négy pályázó, akik a PotePath projektbe kerültek:

  • Dr. Alizadeh Hussein (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  • Dr. Lubics Andrea (Anatómiai Intézet)
  • Dr. Ruzsics István (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  • Dr. Vincze Áron (I. sz. Belgyógyászati Klinika)

A kilenc díjazott:

Dr. Bajor Judit, dr. Barkó Szilvia, dr. Gács Boróka, Hambuchné dr. Kőhalmi Anikó, dr. Koltai Katalin, dr. Reglődi Dóra, dr. Tarjányi Oktávia, Bagóné dr. Vántus Viola és dr. Varga Péter.

 

Dr. Farkas József szerint a pályázatok nagyon szerteágazóak voltak. Főleg komplex terveket kaptak, amik kizárólagosan egy kategóriába sem voltak illeszthetőek, mint például a szimulációs betegképzés előremozdítása, vagy a szabadulószoba koncepciójának bevezetése a biokémiai oktatásba. Emellett volt olyan pályázat is, amely új eszközt tervezne bevezetni a jelenlegi oktatási sémába. Mint mondta, megtartották a korábbi, kétfordulós sémát. Az első körben a pályázók egy összefoglalót nyújtottak be, amelyben főbb vonalakban ismertették ötletük jellegét, képet adtak a megvalósítás várható hasznáról és az ahhoz szükséges erőforrásokról. Ehhez egy űrlap állt  rendelkezésükre, ami segített abban, hogy mire térjenek ki, illetve terjedelmi korlátokat is szabott. A második fordulóban már terjedelmi megkötés nélkül fejthették ki elképzelésüket. A megvalósítás időtervét és pontos költségvetést is kértek.

„A zsűri számos szempontot mérlegelt. Az egyik ilyen volt az ötlet újszerűsége, valamint annak  várható haszna az oktatásra nézve. Emellett figyelték azt is, hogy a megvalósítási terv mennyire reális és gyakorlatias, úgy a költségek, mint a kitűzött célok tekintetében. Előnyben részesültek az olyan pályaművek, amelyekben több pályázói csoport is képviseltette magát, mint például: hallgató-oktató vagy oktató-adminisztratív dolgozó” - összegezte.

A zsűri olyan kollégákból állt össze, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, az innováció és a kutatás területén is, tagjai: dr. Kanizsai Péter (Sürgősségi Orvostani Tanszék), dr. Szántó Zalán (Sebészeti Klinika) és dr. Maróti Péter (Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ) voltak. Visszajelzéseik alapján kiváló pályázatok érkeztek az ötletversenyre.

A pályázatok díjazására eredetileg 5,25 millió forint állt rendelkezésre, ám a művek kiválósága okán dr. Nyitrai Miklós, a kar dékánja úgy döntött, hogy az ötletek megvalósíthatósága érdekében megemeli ezt az összeget, így közel 11,8 millió forintot sikerül szétosztani a pályázók között. A megvalósításra egy év áll a rendelkezésükre, ám ha a projekt úgy kívánja, eltérhetnek a határidőtől.

Fotó:

Verébi Dávid