Sokféle tapasztalattal gazdagodtak a rezidensek az első kommunikációs tréningen

2024. június 21.

Június 12-én tartották az első rezidens kommunikációs tréninget a pécsi orvoskaron, amit a Pszichológiai Konzultációs Szolgálat vezetője, dr. Gács Boróka és Major Jutta, klinikai szakpszichológus vezetett. A résztvevők szerint az együttlét nemcsak a szakmai készségek fejlesztését segítette elő, de kiváló fórumot teremtett egymás megismerésére, a klinikai együttműködések erősítésére, valamint a klinikai- és háziorvos-rezidensek közötti kapcsolatépítésre is.

Előzménye, hogy 2024. január elsejétől a Pszichológiai Konzultációs Szolgálat munkatársai a rezidens kollégákat is fogadják egyéni pszichológiai segítségnyújtás keretében. A korábbi törzsképzés tapasztalatai, illetve az egyéni tanácsadások során szerzett benyomások alapján merült fel, hogy nekik is hasznosak volnának olyan képzések, illetve saját élmények, amelyek pszichoedukációs, önismereti és kommunikációs szempontból is a fejlődésüket szolgálnák.

Az első kommunikációs tréningen az általános kommunikációs ismeretek megszerzése mellett (tranzakciós modell, kommunikációs stílusok, stb.) gyakorlatokon keresztül, interaktív formában szerezhettek saját élményt a résztvevők a kérdezéstechnikával és a rapportépítéssel kapcsolatban, a betegellátás területén pedig saját tapasztalataikat is alkalmazva dolgozták fel a rossz hírek közlésének alapelveit. A leghasznosabbaknak a rapport fogalmának a tisztázása mellett az azt segítő verbális és non-verbális kommunikációs stratégiák bizonyultak, valamint az a diskurzus, ami a rossz hírek közlésével volt kapcsolatos, ugyanis - mint mondták - ebben a témakörben kevés segítséget kapnak a klinikákon.

„A tréningen a szemészet, a traumatológia, az alapellátás, a gyermekgyógyászat, a sebészet, továbbá az aneszteziológia és intenzív terápia területéről érkezett rezidensek is részt vettek, akik elismerték a kommunikációs készségek fejlesztésének fontosságát az egészségügyi dolgozók, illetve a rezidensek körében is. Kiemelték, milyen nagy a jelentősége abban, hogy a betegellátás színvonala emelkedjen, a betegtájékoztatás és a terápiás együttműködés javuljon, hatékonyabbá váljon a teammunka, könnyebben rendeződjenek a munkahelyi konfliktusok, továbbá megelőzhetővé váljon a kiégés. Trénerként is éreztük a ventillációs, illetve a saját élményeik megosztására irányuló igényüket” -  fogalmazott dr. Gács Boróka.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a trénerek tervezik, hogy a képzést további modulokkal egészítik ki.

Fotó:

Major Jutta