"Adj vért és ments meg három életet" - dr. Tibold Antal nyilatkozata

2022. június 15.

A világban minden második másodpercben egy embernek vért kell kapnia ahhoz, hogy meggyógyuljon vagy életben maradjon. A testünkben nagyjából 5-6 liter vér kering. Ha egy kritikus hányada elvész, nem tudja ellátni létfontosságú funkcióit, ám ha egy keveset adunk belőle, valaki más életét megmenthetjük. Június 14-e a véradók világnapja.

„A történelem során kiderült, hogy a csatákban az egyik legfőbb halálok a kivérzés. Volt, hogy állatvérrel próbálták pótolni az elveszített vérmennyiséget, de arra is volt példa, hogy az egyik emberből a másikba csepegtették azt. Ezek a beavatkozások szinte kivétel nélkül halállal végződtek, és egészen a 20. századig nem találták a megoldást a vér pótlására. Karl Landsteiner nevéhez fűződik az AB0 vércsoportrendszer felfedezése, amely világossá tette, hogy mindenki csak a vércsoportjának megfelelő vért kaphat” – nyilatkozta Dr. Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem Foglalkozás-egészségügyi Központjának vezető főorvosa az egy.hu-nak.

Vért az adhat, aki elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 65. életévét, több mint 50 kilogramm a testsúlya és egészségesnek érzi magát. A helyszínen szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, és a TAJ-számra. A teljes folyamat az érkezéstől a távozásig nagyjából 1 órát vesz igénybe. A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező.

A cikkből kiderül az is, hogy maga a folyamat 10-12 percig tart, ennek során a nagyjából 5-6 liter vérünkből 450 millilitert vesznek le. Ezt könnyen tudja pótolni az egészséges szervezet. A véradás befejezését követően a szúrást nyomókötéssel látják el, ilyenkor 5-10 perc pihenés következik. Javasolt ezután a bőséges folyadékfogyasztás és a megterhelő tevékenységek kerülése.

Minden egyes alkalommal, amikor vért adunk, háromféle koncentrátumot állítanak elő a levett vérből, és ezeket három különböző beteg kaphatja meg, innét ered a szlogen: „Adj vért és ments meg három életet”.

Vannak az évnek olyan időszakai, ilyen a nyár is, amikor a szabadságolások miatt kevesebben mennek vért adni. A vérellátás azonban ilyenkor is fontos, hiszen az életmentő beavatkozásokat azzal a vértartalékkal biztosítják, ami beérkezik. Ilyenkor gyakran láthatunk felhívásokat a nyaralóhelyeken és a fesztiválokon.

A véradás egyfajta felelősségvállalás, társadalmi szolidaritás, azt mondják, az önzetlenség egyik legmagasabb rendű formája. A másikért, a többiekért adunk, és nem tudhatjuk, hogy a barátainknak, a szeretteinknek, vagy akár nekünk mikor lehet szükségünk hasonló segítségre.

Forrás:

egy.hu

Fotó:

Gerd Altmann/Pixabay.com