Felkereste a pécsi orvoskart a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

2021. október 11.

Szeptember 27-28-án a MAB WFME akkreditációjának megszerzése keretében a PTE Általános Orvostudományi karra látogatott a MAB LB, és lefolytatta az akkreditáció megszerzéséhez szükséges pilot eljárást

A PTE ÁOK Minőségirányítási és Intézményfejlesztési Osztály tájékoztatása szerint a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a hazai orvosképzés nemzetközi versenyképességének és elismertségének erősítése érdekében vállalta, hogy a World Federation For Medical Education (WFME) licencét megszerzi. A licenc birtokában a MAB a hazai orvosképző intézmények WFME sztenderdjeinek megfelelő értékelését elvégezheti, és jogosult „WFME” akkreditációt adni. 

A többlépcsős eljárási folyamat keretében a MAB Testület által választott látogató bizottság szeptember 27-28 között személyes látogatás keretében folytatta le a világszövetség sztenderdjei alapján elkészített értékelési szempontrendszeren alapuló akkreditációs pilot eljárását a PTE Általános Orvostudományi Karán. 

A hat tagú bizottság egész napon át tartó panelbeszélgetésekben és oktatási, gyakorlati helyszínek bejárásával gyűjtött információt az orvosképzés megfelelőségének vizsgálatához és az orvoskar által készített önértékelési dokumentumban foglaltak alátámasztásához. 

A bizottság a kari önértékelési dokumentum és a személyes látogatás során gyűjtött információk alapján jelentés készít az akkreditációs folyamat eredményeiről, a pécsi orvoskar teljesítéséről, a nemzetközi standardoknak való megfelelés mértékéről, megfogalmazva fejlesztési javaslatokat is. A jelentésről és az annak alapján tett akkreditációs javaslatról a MAB Testület fog novemberben dönteni. 

A folyamat következő lépéseként a WFME által delegált látogató bizottság november végén érkezik Debrecenbe, és követi nyomom a debreceni orvosképzés MAB akkreditációs eljárását. 

Ezen eljárás, valamint a MAB mint akkreditáló szervezet által megküldött önértékelés alapján ez év végén, jövő év első negyedévében dönt a világszövetség a MAB akkreditációjáról. 

A Minőségirányítási és Intézményfejlesztési Osztály köszöni az önértékelési jelentésben és a helyszíni vizsgálaton részt vett közreműködőknek, munkatársaknak és hallgatóknak a felkészülést, az erre szánt időt, együttműködésüket és nyitottságukat.

„Tanulságos és tapasztalatokban gazdag időszak áll mögöttünk, a nemzetközi akkreditáció azonban olyan értéket jelent, amely stratégiai jelentőséget képvisel számunkra” – fogalmaztak.