Sikeres évet zárt a Romhányi György Szakkollégium

2024. augusztus 31.

Beszámoló az elmúlt szemeszter eseményeiről

Az idei tanévben a Nemzeti Tehetségprogram Szakkollégiumoknak szóló pályázatának (NTP-SZKOLL-23) keretein belül számos izgalmas és hasznos szakkollégiumi kurzus valósult meg, amelyek célja az volt, hogy a hallgatókat mélyebb szakmai és kutatásmódszertani ismeretekkel lássuk el. A kurzusok mellett közösségi programokat, vitaesteket tartottunk, valamint tagjaink külföldi konferenciára utazhattak Krakkóba.

A „Kutatói élet buktatói” kurzus azokat a leggyakoribb hibákat és akadályokat vette górcső alá, amelyekkel a kutatók a munkájuk során szembesülhetnek. Prof. Dr. Reglődi Dóra, az Anatómiai Intézet igazgatója és egyetemünk tudományos dékánhelyettese előadásában a résztvevők megismerkedhettek a kutatási folyamat tervezésének és kivitelezésének kulcsfontosságú pontjaival, különös tekintettel a gyakori módszertani hibákra és technikai problémákra. A kurzus célja volt, hogy a hallgatók azonosítsák és elkerüljék ezeket a csapdákat, elősegítve ezzel a magas színvonalú kutatási eredmények elérését.

A kutatásmódszertani ismeretek alapvetéseiről szóló kurzust dr. Garami András, a Transzlációs Medicina Intézet docense tartotta, célja a tudományos cikkek írásának támogatása volt. A hallgatók megismerkedhettek a leggyakrabban használt irodalomkutatási platformokkal, az absztraktkészítés folyamatával, valamint bemutatásra kerültek azok a jó gyakorlatok is, amelyek hozzájárulnak a sikeres publikációk megírásához.

A Vitaestek remek lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy tanuljunk a vitázás módszertanáról és a vitakultúráról, majd csapatokban ki is próbálhattuk magunkat a műfajban. Vendégünk volt dr. Takátsy Anikó, a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet docense, aki az előadásokra való felkészülésről, a jó előadás mikéntjéről mesélt nekünk.

A sebészeti innovációkkal foglalkozó kurzuson dr. Szántó Zalán mellkassebész ismertette a legújabb sebészeti technikákat és a robotsebészet legfrissebb eredményeit. Az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ laborjában sor került a DaVinci robot bemutatására is, amely különösen nagy érdeklődést váltott ki a hallgatóság körében. A PTE Surgical Society tagjaival, dr. Ibitamuno Caleb vezetése mellett volt lehetőség különböző sebészeti varrástechnikák gyakorlására is.

Egy, dr. Csaba Gergely által szervezett bizonyítékon alapuló tanulási stratégiákat bemutató kurzus során a hallgatók különböző tanulási módszerekről hallhattak, amelyek segíthetnek az eredményes vizsgafelkészülésben. A kurzus résztvevői emellett időmenedzsment, relaxációs és koncentrációs technikákat is elsajátíthattak, amelyek hozzájárulhatnak az egészségük megőrzéséhez az egyetemi évek alatt.

Dr. Farkas Kornélia egyetemi docens jóvoltából a hallgatók jobban elmerülhettek a tudományos munkák alapjául szolgáló statisztikai módszerekkel, hasznos tanácsokkal és forrásanyagokkal gazdagodhattak. A foglalkozás keretében lehetőség nyílt egyéni konzultációra is.

A tavaszi szemeszter zárásaként a szakkollégiumi oktatók személyes karrierútjukat és kutatási tapasztalataikat osztották meg a hallgatókkal egy interaktív kerekasztal beszélgetés során, ennek vendégei Dr. Duga Zsófia és Dr. László Kristóf voltak. A kurzus résztvevői betekintést nyerhettek különböző tudományterületek kapcsolódási pontjaiba, az egyetemi marketing osztályvezető munkájába, valamint hasznos tanácsokat kaptak a tudományos diákköri munkához, a PhD programokhoz, illetve a nemzetközi kutatásokban való részvételhez.

A Romhányi György Szakkollégium a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia fakultációs tanulói számára pályaválasztási napot rendezett az Általános Orvos Karon. A programsorozat egy tanulásmódszertani bevezetővel indult, amivel az érettségire való felkészülésben szerettünk volna segítséget nyújtani. A folytatásban hallgatóink kutatási témáikat mutatták be, a tudományos munka széles palettájáról hallhattak a középiskolások. Végezetül az Anatómiai Intézetben dr. Tamás Andrea egyetemi docens vezetett csoportos foglalkozást, ahol a résztvevők belekóstolhattak az anatómia oktatás izgalmas világába. A foglalkozásokat interaktív játékok és kvízek színesítették.

Februárban 10 hallgató kapott lehetőséget Dublinba utazni, és tudományos eredményeiket a magas színvonalú International Conference for Healthcare and Medical Students elnevezésű konferencián bemutatni. Az eseményen hatodéves hallgatónk, Bosnyák Inez a legjobb előadásért járó kitüntetésben részesült. Hasonlóan nagy élmény volt a Krakkóban, a McMaster International Review Course in Internal Medicine-en való részvétel. Itt tanulságos eseteket követhettünk végig, a belgyógyászat nagyjaitól hallhattunk előadásokat, és szakmai workshopokat látogathattunk.

Az idei szakkollégiumi programok tehát rendkívül színes kínálatot nyújtottak hallgatóink számára, akik így a tudományos pálya és az egyetemi élet számos aspektusába nyerhettek betekintést. Ezen felül a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektettünk, a tanév végére összetartó, egymást segítő csapattá formálódtunk. Bízunk benne, hogy ezek a programok hozzájárulnak a résztvevők további szakmai fejlődéséhez, és sikeresen alkalmazzák majd a megszerzett tudást a jövőbeni kutatásaik és karrierjük során.

A Nemzeti Tehetség Program a PTE ÁOK Romhányi György Szakkollégiuma számára „A tehetséggondozás új szintje a felsőoktatásban” című projektjére (NTP-SZKOLL-23-0076) 3.500.000 Ft támogatást biztosított.

Írta: Peresztegí Míra Zsófia