Lehetett volna rabbi, de inkább orvosnak állt a filmrendező

2021. október 11.

A Pécsi Tudományegyetemen oktat, mentőzik, intenzív terápiás szakorvos, emellett a filmművészet aktív szerelmese dr. Vámos Zoltán, akivel az index.hu készített interjút új filmje kapcsán.

Mint mondja, mindig érdekelte a filmírás, orvosi munkája mellett az ezzel töltött pillanatok adják meg ma is számára a holnap értelmét. Az élete pedig tele van olyan pillanatokkal, amelyeket fel tud használni egy-egy új ötlethez.

Beszél legújabb filmje, a Gyémánt út pora apropójáról, a demenciára való figyelemfelkeltés jelentőségéről, az empátia fontosságáról.

„Túl a hivatástudaton, jó dolog és remek érzés másokkal jót tenni, nem orvos-beteg viszonylatban, hanem ember-ember viszonylatban létezni” - nyilatkozza.

Az interjúból kiderül, hogy a Gyémánt út pora kisfilmnek készül, ez a hosszúság pedig a fesztiváloztatás mellett arra is remekül alkalmas, hogy érzékenyítő filmként szerepelhessen akár orvosi konferenciákon, továbbképzésen, illetve beszélgetéseket generáljon a témáról a nézők körében.

Az orvos-filmrendező szerint ez a betegség előbb, vagy utóbb mindenkit utolér, mert progresszíven romlik az emberek kognitív funkciója. Régebben a család viselte gondját a demens betegeknek, de Vámos szerint az empátia és a türelem hiánya oda vezet, hogy már egyre többen stigmaként gondolnak a demens nagymamára és nagypapára.

A Gyémánt út pora az előzetes tervek szerint 2022-ben debütál majd az Alzheimer kor világnapján.

Forrás:

index.hu