Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet

Bemutatkozás

A Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete 1970. november 1-én kezdte meg működését. Az intézet betegellátási tevékenysége három fő területre oszlik: aneszteziológia (műtéti érzéstelenítés), intenzív terápia és a krónikus, állandó fájdalmak csillapítása.

Az aneszteziológia munkánkban általános és regionális érzéstelenítési eljárásokat alkalmazunk, és korszerű módszerekkel járulunk hozzá évente több mint 30 ezer operált beteg gyógyulásához a PTE, Klinikai Központ minden műtétes szakmájában. Nagy jelentőséget tulajdonítunk minden műtétre váró alapos előkészítésének, melyet a speciális ambulanciáinkon végzünk.

Orvosaink és nővéreink két intenzív osztály 25 ágyán évente közel 2500 kritikus állapotú beteg magas színvonalú ellátását végzik. A Janus Pannonius Klinika Tömbben 16 ágyon fogadjuk a bármilyen alapbetegség miatt életveszélyes állapotúakat, a másik intenzív osztályunk az Idegsebészeti Klinikán működik, ahol az intézetünk orvosai gyógyítanak.

A fájdalomambulancia közel 4 évtizede folyamatosan fogadja a régió tartós és tűrhetetlen fájdalomtól szenvedő betegeit. A Édesanyák úti tömb területén a kezeléseket modern módszerek (regionális érzéstelenítési technikák, kombinált gyógyszeres protokollok, transzkután elektromos idegstimuláció) alkalmazásával érjük el.

A klinikai munka mellett intézetünk osztályain illetve a műtőkben intenzív kutatómunka folyik, továbbá részt veszünk az orvostanhallgatók oktatásában, a posztgraduális képzésben, a szakvizsgára való felkészítésben valamint a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésében. Az intézetünkben 4 alegység működik, az Intenzív Terápiás, a Fájdalomterápiás, a Gyermekaneszteziológiai és a Szülészeti Aneszteziológiai Tanszékek.

Hírek

2024. június 25.

„Fulladás” címmel rendez játékfilmet dr. Vámos Zoltán

2024. május 6.

Megjelent a „Súlyos baleseti agysérültek ellátása” című kötet

2023. december 8.

Szerzők Ünnepe 2023

Összes hír

Galéria

2019. május 3.

Kritikus állapotú beteg ellátása - prehospitális ellátástól az intenzív osztályig

2018. január 29.

Disaster Medic képzés

Összes galéria