Szülészeti Aneszteziológiai Tanszék

Szülészeti Aneszteziológiai Tanszék

 

Tanszékünk létrehozásának ötlete Bogár Lajos professzor Úr-tól származik. Munkatársamnak Dr. Tóth Kriszina Főrvosnőt kértem fel, aki évek óta lelkiismeretesen, fáradhatatlanul segíti munkámat. Két éve csatlakozott hozzánk Dr. Lénárd Sándor, aki kiválóan illeszkedett be kis közösségünkbe.

Felmerül első kérdésként, miért van szűkség egyáltalán külön tanszékre?  A szülészeti anesztézia abban különbözik az egyéb érzéstelenítési eljárásoktól, hogy itt egyszerre két emberéletért vagyunk felelősek, a magzatért és a leendő kismamáért, hiszen  az anesztéziában alkalmazott gyógyszerek mindegyike átmegy a méhlepényen. Indulásunkor célunk a klinikai ellátás, az oktatás és a klinikai kutatás színvonalának emelése volt.

Érkezésünkkor a császármetszések érzéstelenítésének fele általános érzéstelenítésben történt, mi ezt az Európai standartoknak megfelelően a regionális érzéstelenítés felé irányítottuk, igy jelenleg ez a szám 90% felett van. Megszüntettük azt a tévhitet, hogy a sürgős császármetszés egyenlő az altatással és rutin eljárássá tettük ezen esetekben a spinál anesztéziát, valamint amennyiben a beteg már epidurál kanüllel rendelkezik az epidurál anesztéziát is. Tervezett császármetszések esetén elkezdtük a kombinál-spinál epidurál technika alkalmazást, igen jó eredménnyel. A szülési fájdalomcsillapításban az epidurál érzéstelenítés a Tanszék indulása elött is közel 50%-os volt, itt a változtatásra nem volt szükség, illetve terveinkben van a Beteg Kontrollált Epidurális Analgézia bevezetése, de ez sajnos még eszköz hiány miatt nem tudott megvalósulni. Ez a szám azért is figyelemfelkető mert a Magyarországon a vajúdó nők körülbelül 5%- jut ezen érzéstelenítéshez. Sikerült egy 8 ágyas Szubintenzív Osztály létrehozása, mely büszkén kijelenthetem műszerezettségben, Európai színvonalúnak tekinthető. Nagy figyelmet fordítunk a műtéti fájdalomcsillapításra, mely a kornak megfelelően multimodális megközelítésű. Részei: kiterjesztett műtét esetén epidurális analgézia, kisebb műtéteknél pl. császármetszés, nyitott méheltávolítás, Transzabdominális Plane Block, lokális sebinfiltráció, opiátokkal valamint, nem szteroid gyulladásgátlókkal kiegészítve. A mennyiben lehetséges az opiátokat PCA-pumpával adagoljuk, de megfelelő számú eszköz csak ez évtől áll rendelkezésünkre. A fájdalom csillapításra is szakmai protokollokat írtunk, mely az éríntett osztályoknál elérhető. Napjainkban előtérbe került a Enhanced Recovery After Surgery, melyet Mi is elkezdtük alkalmazni az ERAS társaság útmutatója alapján.

Oktatás: Résztveszünk a medikus oktatásban, szakorvosképzésben, felkért előadásaink voltak mid a Szülész Társaság, mind az Anesszteziólogus Társaság nemzettközi kongresszusaink. Dr Tóth Krisztinával a Szülészeti Perinatológus és Aneszteziológus Társaság vezetőségi tagjai vagyunk,

Klinikai kutatás: azt hiszem itt van elmaradásunk, de sajnos a COVID ellátás idején folyamatosan orvosi és szakdolgozói hiánnyal küzdöttünk, mely teljes kapacításunkat a műtői ellátás kötötte le. Kutatási témáin a műtéti stressz hatása, a Covid hatása a fertillításra, a posztcovid szindóma és a terhesség kapcsolata, ezen témákból pHd programokat is indítottunk, valamint kutatási pályázatot is sikerült nyernünk.

Munkahelyeink: Terhességi Meddőségi Központ, három elektív műtő, „császáros” műtő, Preoperatív anbulancia.

 

Dr. Marton Sándor pHd, Habil.

Tanszékvezető Egyetemi Docens