Sebészeti vágó- és érhegesztő generátorral gazdagodott a PTE gyermeksebészete

2022. február 16.

Sebészeti vágó- és érhegesztő generátorral, valamint annak tartozékaival lett gazdagabb a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Manuális Tanszéke az OTP Bank Nyrt. alapítványnak köszönhetően. Az új eszköz használatával jelentősen egyszerűsödik és lerövidül számos beavatkozás, csökken a lábadozás ideje és az altatás időtartama is.

Az OTP Bank Nyrt. égisze alatt működő Humanitás Szociális Alapítvány jóvoltából került a mintegy 4,5 millió forint értékű sebészeti vágó- és érelzáró generátor a PTE KK gyermeksebészetére.

„Az eszközt olyan mindennapos műtéteknél is tudjuk használni, mint a vakbél-eltávolítás, de legnagyobb jelentősége az összetett hasi, mellkasi, nyílt vagy minimálinvazív beavatkozások során jelentkezik. Annak köszönhetően, hogy biztonságosan, könnyebben és gyorsabban tudjuk az erek zárását és vágását elvégezni, bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelését a minimálinvazív műtéti technika válthatja fel. Ezáltal rövidebb ideig tart a műtét, csökken a szövődmények kialakulásának esélye. A generátor szövetbarát módon működik. A minimális oldalirányú hőterhelésnek és szövetkárosodásnak köszönhetően alkalmazása a gyógyulás idejére is pozitív hatással lehet. További előnye az új berendezésnek, hogy kevesebb testidegen anyagot, sebészeti varróanyagot, öltést használunk” – nyilatkozta dr. Biró Ede gyermeksebész szakorvos.

A közelmúltban átadott műszer már debütált is a napokban. Segítségével egy jóindulatú, ugyanakkor helyileg panaszokat okozó éreredetű elváltozást (arterio-venózus malformációt) távolítottak el egy 4 éves kislány combjából.

„Nagyon hálásak vagyunk az alapítványnak és az OTP-nek, hiszen minden adományt igyekszünk a lehető leghasznosabb célra, a betegek gyógyítására fordítani. Magam is baleseti sebészként tevékenykedtem praktizáló orvosként, így pontosan tudom, milyen hatalmas segítséget nyújthat egy-egy ilyen hasznos eszköz a munkánk során. Bízom benne, hogy a jövőben is számos fejlesztést, modernizálást tudunk megvalósítani a PTE Klinikai Központjában, akár az adományoknak, akár egyéb forrásoknak köszönhetően” – mondta dr. Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke.

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivPécs/Csortos Szabolcs