Tüke-díjat kapott a Tölösi Péter Alapítvány

2022. április 13.

A civil szervezetek között idén a daganatos gyerekek utókezelését, életminőségét megkönnyítő Tölösi Péter Alapítvány kapta a Tüke-díjat. Az alapítvány elnökével - aki több, mint 35 éven át volt gyermekonkológus -, dr. Szűcs Rozáliával a Dunántúli Napló készített interjút.

Mint mondja, főorvosi tevékenysége mellett alapító elnöke is volt a szervezetnek 1990-ben, tehát ez a folyamat is már több, mint három évtizedes. Azért hozták létre, mert akkoriban egy hónapnál is hosszabb időt igényelt, mire az utókezelésekkel feljavították a kis betegek állapotát. Mivel ez egy igen nehéz időszak, ezért igyekeztek barátságosabbá tenni a környezetet kedves játékokkal, a segítő szülők bevonásával, hiszen a lélek sérüléseit is gyógyítani kellett. Amint kicsit jobban vannak a gyerekek, máris játszanak, keresik egymás társaságát, és tapasztalataik szerint ez óriási lökést ad a gyógyulásukhoz.

Alapítványuk abban segít, hogy gyógytornászok, pszichológusok segítségével az utókezelt gyerekek együttlétét a családdal, a segítő hozzátartozókkal minél élvezetesebbé, színesebbé tegyék. Időnként bohócok, előadóművészek is igyekeznek mosolyt csalni az arcukra.

A statisztikák alapján évente 30-50 ifjú beteg fordul meg az osztályon, és a kezdeti 50-60 százalékról mára 80-90 százalékra emelkedett a szükséges terápiák után innen kikerülő, teljes életet élők száma. Dr. Szűcs Rozália szerint ez kollektív siker, mert kitűnő a gyógyító csapatuk. Egykori betegeik közül is sokan visszajárnak, a művészi pályát választók pedig adománygyűjtő műsorokat adnak. Az országban elsőként náluk jöttek létre olyan találkozók, melyeken a régi betegek mesélnek a most gyógyulóknak az életükről.

Forrás:

Dunántúli Napló