Speciális tábor a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyerekekért

2022. november 23.

Idén 27. alkalommal szervezte meg a gánti Fecskepalotában a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának sebészeti osztálya azt a speciális tábort, ami a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdőbetegek életét segíti. A tábor célja többes: a résztvevők találkozhatnak hasonló problémával küzdő gyerekekkel, felnőttekkel, másrészt az orvosokkal, az ápolókkal és a szakdolgozókkal kötetlenebb körülmények között tölthetnek el pár napot, ami a terápiás célok részletes megbeszélését is lehetővé teszi.

Az érintett betegek többsége vagy nyitott hátgerinccel, vagy ún. húgyhólyag-extrophiával, azaz nyitott köldök alatti hasfallal, húgyhólyaggal és húgycsővel született. Mindkét betegség ritka, hólyag-extrophiával évente átlagosan csak két gyermek születik Magyarországon.

A táborban résztvevők közül többen egészségügyi problémáik miatt vannak részben vagy teljesen kirekesztve a társadalomból. Az alapbetegsége miatt pelenkát viselő gyermek nem tud elmenni iskolai táborba, és nem biztos, hogy ott tud aludni a barátjánál. A kamaszkorú, vizelet-inkontinenciával küzdő, vagy önmagát katéterezni kényszerülő fiatalok beilleszkedése is számtalan nehézségbe ütközik. A betegek egy része mozgássérült, ezért a kerekesszékhez vagy más segédeszközhöz való kötöttségük is sokszor akadályozza őket a hétköznapi dolgok elérésében. A kilencvenes években – amikor a tábort először szervezték – a betegeknek a színházba, vagy az étterembe jutás sem volt egyszerű. A helyzet mára sokat javult, de még van mit alakítani rajta. A tábor többek életébe elsőként hozta el a kirándulás, a mozi vagy a koncert élményét.

Az együttlétet két turnusban szervezik: az első 4 napban a fiatalabb betegek érkeznek (6-18 éves kor), a második 4 napban pedig a gyermekkorukban kezelt, de már felnőtt korúakat fogadják, akik tapasztalataikkal fontos visszajelzésként szolgálnak arról, hogy kezelési stratégiájuk mennyiben járult hozzá egy teljesebb, és remélhetőleg boldogabb élethez.

A tábort 26 éve Gánton, a Fecskepalotában tartják, ami egy mozgáskorlátozottak számára is látogatható, festői adottságokkal rendelkező üdülőhely a Vértes-hegység déli részén.

Idén 16-16 főt fogadott a tábor egy-egy turnusa, akik meglátogatták a Magyar Zene Házát, láttak szabadtéri cirkuszi mutatványosokat, lefestették Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusát, íjászkodtak, vetélkedtek, jógáztak, koncerten voltak.

Az együttlétet a pécsi gyermeksebészet Visszatérés Alapítványa finanszírozza a Brendon Babaáruház, valamint pályázatok segítségével.

Orvosként jó érzés, ha gyógyultan távozik valaki az osztályunkról, de a táborban látjuk igazából azokat a bonyolult sorsokat, amiknek a klinikán csak egy szeletét ismerhetjük meg. A tapasztaltak által hiszem, hogy mi is jobb gyógyítókká válunk. Az élményt minden kollégának csak javasolni tudom” – nyilatkozta dr. Kardos Dániel egyetemi tanársegéd, a tábor egyik szervezője, aki felsorolta az idei együttlét segítőit: Szép Jelen Alapítvány, Magyar Zene Háza, Kölcsey Sára Photography, Etno Bistro – Néprajzi Múzeum, Csóka Eszter, Oszoli Tibor, Paratrans Kft., Prell Anett, Szokola László, Budapest Park, és nem utolsósorban a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika sebészeti osztályán dolgozó nővérek és orvosok.

A Visszatérés Alapítvány elhivatott a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kezelésének sikeresebbé tételében. A Pécsett kezelt fiatalok gyógyulását az alapítványon keresztül lehet támogatni:

  • Visszatérés Alapítvány – Pintér András Gyermeksebészet
  • 7623 Pécs, József Attila utca 7.
  • Adószám: 19028884-1-02
  • Számlaszám: 50800111-11156583

Forrás:

PTE