A mozgáshoz való visszatérésben segít a Tölösi Péter Alapítvány új foglalkozása

2023. február 28.

A Tölösi Péter Alapítvány több mint 30 éve dolgozik szoros együttműködésben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikájával azért, hogy minden gyermek megfelelő orvosi és rehabilitációs ellátáshoz jusson. Az alapítvány célja a leukémiás, daganatos betegséggel kezelt és az utógondozott gyermekek gyógyítási körülményeinek fejlesztése és rehabilitációs ellátása. December óta újabb aspektussal bővült a tevékenységük, amely a már gyógyult betegek mozgásszervi állapotfelmérését és rehabilitációját állítja a fókuszba – olvasható a bama.hu-n.

A daganatos betegségek gyógyítása érdekében alkalmazott kezelések mellékhatásai között előfordul a test izomtömegének csökkenése, esetenként a csontritkulás is. A kezelés hosszú hónapjai alatt a gyerekek sok időt töltenek kórházban, ágyban fekve, ami nem áll összhangban az életkorukból adódó fokozott mozgásigénnyel. Az alapítvány munkája során fontosnak tartja, hogy e téren is segítő kezet nyújtson, és a betegségen átesett, ám fizikailag legyengült gyerekeket, tinédzsereket támogassa abban, hogy visszatérhessenek az egészséges életmódban elengedhetetlen rendszeres testmozgáshoz.

„A kemoterápiás kezeléseket követően a gyógyult gyerekek visszatérhetnek a megszokott közegükbe, akár a sportot is újrakezdhetik. Legtöbbször azonban van egy átmeneti időszak, amely során a legyengült szervezetük megerősödik, izomzatuk, csontozatuk regenerálódik, ekkor nyújt segítséget az alapítvány”– nyilatkozta dr. Vojcek Ágnes, a pécsi gyermekklinika onkohaematológiai osztályának osztályvezető helyettese, a Tölösi Péter Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az írásból kiderül, hogy Szebenyi Wagner Ida gyógytornász vezeti a gyógyult gyerekek állapotfelmérését. Először a szülővel és gyerekkel közösen egy státuszfelmérő lapot töltenek ki a gyermek betegség előtti, alatti és utáni fizikai állapotáról, majd a gyógytornász mozgásszervi állapotfelmérést végez (járás, futás, ugrás, lépcsőzés, súlymegtartás, egyensúly, izomerő, ízületi mozgásterjedelem vizsgálata). Végül javaslatot tesz az otthon végzendő gyakorlatokra, illetve a helyszínen is van lehetőség gyógytornára. Mivel négy megyéből fogadják a gyerekeket, ezért azok, akik távolabbról érkeznek, az otthoni gyakorlatok mellett a helyi gyógytornászokkal való kapcsolatfelvételben is segítséget kapnak, hogy a lakóhelyükhöz közel végezhessék a rehabilitációt.

Forrás:

bama.hu