Egyre több a skarlátos gyermek

2023. május 16.

Egyre több skarlátos kicsit izoláltak a gyermekorvosok az utóbbi hetekben. A betegség újbóli megjelenése egyértelmű összefüggésben áll a Covid-járvánnyal, pánikra azonban nincs ok, mert a skarlát antibiotikum-kúrával eredményesen kezelhető – tudósított az ATV Híradója.

„A betegség torokgyulladással, hirtelen lázzal, hidegrázással, a kisebb gyerekeknél hányással, hasi fájdalommal kezdődik, nemsokkal később pedig megjelennek a finom elemű kiütések”

– nyilatkozta dr. Nyul Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa, tanszékvezetője. A betegséget a Streptococcus pyogenes baktérium okozza, ami a tüszős mandulagyulladásért is felelős. A skarlát csak ritkán jár kórházi ápolást igénylő tünetekkel, ugyanakkor felnőttkorban sem szabad félvállról venni, mert előfordulhatnak szív-, vese- és ízületi szövődmények.

Magyarországon eddig 2500 skarlátos beteget regisztráltak. A járványügyi szakember szerint nem kell tartani olyan járványtól, mint amit a koronavírus okozott, egyes esetekben azonban az elkülönítés ajánlott lehet az iskolákban, óvodákban.

Forrás:

ATV