Korszerű érelzáró készülék érkezett a Gyermekgyógyászati Klinikára

2023. augusztus 31.

Augusztus 29-én mutatták be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának Manuális Tanszékén azt az új sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró eszközt, amit adományként kaptak. A készülék a betegek méreteivel arányos nagyságú, és lehetővé teszi a korábban csak hagyományos, nyílt műtéti beavatkozások laparascopos és thoracoscopos elvégzését is, újszülött- és csecsemőkorúaknál egyaránt.

Az új eszközt az Egyesült Államokban fejlesztették ki. Legfőbb előnye, hogy mindössze 3 mm-es átmérővel rendelkezik, ezáltal nemcsak kisebb behatolási kaput és kisebb metszések ejtését lehet végezni általa, hanem alkalmas az újszülött- és csecsemőkorúak minimál-invazív műtéti ellátására is. Az eszköz méretei arányosan kicsik, ugyanakkor akár 5 mm átmérőjű erek ellátására is alkalmas. Működése rendkívül gyors, hatékony és kíméletes. Az eszköz kialakítása ergonomikus, a szövetek megfogására és preparálásra is kiválóan alkalmas.

A készülék létezése és előnyei már jó néhány éve ismertek voltak a hazai szakemberek számára a nemzetközi tudományos fórumokon, kongresszusokon látott előadásokból, eddig azonban Európában nem volt beszerezhető, nem forgalmazták. Az adományozó HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft.-nek, és a cég ügyvezetőjének, Móricz Lászlónak köszönhetően a berendezés alkalmazása a pécsi gyermekklinikán az elsők között indul Európában. Az új eszköz mintegy négymillió forintba került, a forrást az adományozó biztosította.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs