Új sürgősségi betegellátó osztályt adtak át a Gyermekgyógyászati Klinikán

2024. május 29.

Több mint 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból készült el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának új sürgősségi betegellátó osztálya, amit május 29-én adtak át. Mostantól - regionális és országos központként - több mint 1600 négyzetméteren várják a súlyos, illetve a nagy kockázatú gyermeksérülteket.

A fejlesztés során az építkezésre mintegy kétmilliárd forintot, eszközbeszerzésre pedig több mint félmilliárdot költöttek. Az országos projekt célja, hogy hazánkban egységes és magas szintű gyermeksürgősségi és gyermekbaleseti ellátási rendszer jöjjön létre. A megújult osztályon a legkorszerűbb műtőkben és eszközökkel látják el a régió legsúlyosabb traumatológiai gyermekbetegeit, a gyermektraumatológiai műtétekhez szükséges modern diagnosztikai, terápiás és a műtéti eredményeket segítő rehabilitációs készülékek is rendelkezésre állnak. A nem traumatológiai típusú sürgősségi ellátást igénylő gyermekbetegeket is korszerűbb körülmények között fogadják és kezelik.

A centralizált ellátásnak köszönhetően a súlyosabb esetek a Gyermekgyógyászati Klinikán összpontosulnak, lehetőséget teremtve a korábbinál nagyobb szakmai tapasztalat megszerzésére is. A három korszerű műtőt tartalmazó blokk mellett a gyermeksebészeti osztály is átalakult, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épültek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája a Dél-Dunántúl legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol közel 40 ezer gyermeket fogadnak a sebészeti, a fülészeti és a sürgősségi járóbeteg-rendeléseken, évente 3500 sürgős betegfelvétel és közel 2500 műtéti beavatkozás történik.

A megújult osztályt a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei varázsolták gyermekbaráttá, több mint 300 négyzetméternyi falfelületet festettek meg Pécs ikonikus helyszíneivel, kulturális értékeivel. A játszószobát a hazai játékgyártók segítségével rendezték be, a Pécsi Pagony és a Pagony Könyvkiadó adományának köszönhetően a könyvtár is megtelt új mesekönyvekkel.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs