Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Tanszék

Bemutatkozás

Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Tanszékünk a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika részeként 2015-ben jött létre. 2022 októbertől egy EFOP pályázati keretben megvalósult fejlesztésnek köszönhetően, egy új, közel 1000 m²-es épületbe költözhettünk, amely a kor színvonalának megfelelő ellátási feltételeket biztosít.

Munkaközösségünk szakorvosokból, rezidens orvosokból, pszichológusokból, gyógypedagógusokból, szociális munkásból és tapasztalt ápolókból áll. A klinika területén belül elérhetőek speciális eszközös vizsgálatok és szakkonzíliumok is.

A bentfekvés során egyéni és csoportos kreatív foglalkozásokkal, közös játékkal igyekszünk barátságossá és színessé tenni az itt töltött időt. Mese-vagy filmnézésre, zenehallgatásra is lehetőség nyílik.

Osztályunkon képzett terapeuták tartanak művészetterápiás csoportfoglalkozásokat, valamint kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt minden nap. A hosszabb ideig ápolásra szoruló gyermekek számára elérhető a kórházpedagógiai szolgálat, mely segíti a gyermeket abban, hogy tanulmányaiban ne maradjon le.

Tudnivalók

25 ágyas osztályunkon 3 megyéből (Tolna, Somogy, Baranya) fogadjuk az ellátást igénylő gyermekeket és kamaszokat akut problémákkal illetve a fennálló pszichés zavarok kivizsgálása céljából. A kivizsgálások előjegyzés alapján történnek, akut esetben bármikor érkezhetnek páciensek.

Sürgősségi ellátás szükségességét jelenti az ön-és közveszélyes magatartás, a szuicid veszélyeztetettség, a pszichotikus állapot, valamint a súlyos evészavar.

Az osztályos felvétel az akut eseteket kivéve, a törvényes képviselő és a 14 év feletti fiatal beleegyezésével jöhet létre. A bent tartózkodás időtartama, problémától függően néhány naptól akár több hétig is eltarthat. Adaptációs szabadságról állapottól függően a kezelőorvos dönt.

Osztályunkon szervezünk kéthetes bentfekvést jelentő, csoportos terápiás ellátási formát is serdülők részére.  Erre az ellátási formára olyan 14-17 éves serdülőket várunk, akiknél előfordul önsértés,  érzelmeiket nehezen szabályozzák, kortársközösségben, vagy a családban nehezebben alkalmazkodnak. Az ellátásba kerülés feltétele, hogy valamilyen pszichés ambuláns ellátásba már járjanak és kezelőorvosuk, vagy kezelő pszichológusuk támogassa ezt a terápiás ellátást.

Kórtermeink 3 vagy 4 ágyasak, illetve a szülővel érkező kisebb gyermekeknek egy+egy ágyas, „baba-mama szobát” szobát tudunk biztosítani.

A gyermekek folyamatos, 24 órás ápolói felügyelet alatt állnak. A viselkedésmegfigyelés fontos része az osztályos kivizsgálásnak. A vitális paraméterek (vérnyomás, pulzus, testhő) rendszeres követése minden esetben megtörténik.

Az osztály szabályainak betartását feltétlen szükségesnek tartjuk, mely a gyermekek érdekét szolgája. Házirendünket ismertetjük minden felvételre érkezővel.

Elérhetőség:

72/535-900/ 39065