Az egység összes munkatársa

Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

Ph.D., Med. Habil.

egyetemi tanár , tanszékvezető

Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

Telefon: 37818, 37805, 37819, *0757

osztályvezető, tantárgyfelelős

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

A cerebralis paresis a központi idegrendszer sérülésére visszavezethető állapot, a mozgás egészséges fejlődésének elmaradásával jár. Számos kísérő tünete lehet, epilepszia, a mentális fejlődés elmaradása, érzékszervi károsodások. 1000 gyermekből 2-3 érintett. Vizsgálatainkba a Dél-Dunántúl területén élő mozgássérült gyermekeket vonjuk be. Komplex klinikai és képalkotó vizsgálataik segítségével a cerebralis paresis aetiológiáját próbáljuk megfejteni.

Témavezető: Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

A témát olyan kreatív orvostanhallgatóknak ajánlom, akik érdeklődnek az informatika iránt (is). Honlap kialakításával próbáljuk meg felmérni, hogy vajon segít-e a betegséggel kapcsolatos információk megszerzésében, az adekvát tájékoztatásban. A hallgató feladata lesz az epilepsziával kapcsolatos szakmai irodalom keresése, feltöltése és a betegek, szülők részéről feed back beszerzése.

Témavezető: Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

Társtémavezető: Dr. Vető Ferenc

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött a különböző aetiológiájú újszülött- és csecsemőkori hydrocephalusok komplex kezelése a PTE Idegsebészeti Klinikájával szoros kollaborációban. Az elmúlt 20-30 év alatt több száz gyermek került shunt műtétre. Vizsgálatainkban a shuntműtött gyermek ellátásával, rövid és hosszú távú nyomonkövetésével szerzett tapasztalatainkat kívánjuk összefoglalni.

Témavezető: Prof. Dr. Ohmachtné Dr. Hollódy Katalin

A perinatális ellátás személyi és technikai feltételeinek jelentős fejlődésével a koraszülöttek és patológiás újszülöttek túlélése jelentősen javult az elmúlt két évtizedben. A diagnosztika és a bizonyos esetekben a terápiás lehetőségek nagyarányú előrelépésével megnőtt a krónikus, neurológiai tünetekkel bíró gyermekek száma. A laikus véleménye szerint a mozgássérült vagy értelmi sérült, epilepsziás gyermek életminősége rosszabb. Irodalmi adatok szerint azonban ezek a gyerekek ugyanolyan boldogok, mint egészséges kortársaik. Így van ez?