« Kutatás

TDK témáink

A cerebralis paresis a központi idegrendszer sérülésére visszavezethető állapot, a mozgás egészséges fejlődésének elmaradásával jár. Számos kísérő tünete lehet, epilepszia, a mentális fejlődés elmaradása, érzékszervi károsodások. 1000 gyermekből 2-3 érintett. Vizsgálatainkba a Dél-Dunántúl területén élő mozgássérült gyermekeket vonjuk be. Komplex klinikai és képalkotó vizsgálataik segítségével a cerebralis paresis aetiológiáját próbáljuk megfejteni.

Társtémavezető: Dr. Benedek Noémi

-

A Meckel diverticulum gyermekkori jellegzetességeinek vizsgálata

Társtémavezető: Dr. Ottóffy Gábor

-

Epekövesség kapcsán csecsemő és gyermekkorban alkalmazott terápiás vonatkozások.

A témát olyan kreatív orvostanhallgatóknak ajánlom, akik érdeklődnek az informatika iránt (is). Honlap kialakításával próbáljuk meg felmérni, hogy vajon segít-e a betegséggel kapcsolatos információk megszerzésében, az adekvát tájékoztatásban. A hallgató feladata lesz az epilepsziával kapcsolatos szakmai irodalom keresése, feltöltése és a betegek, szülők részéről feed back beszerzése.

Magyarországon évente 2-3 gyermek születik húgyhólyag extrophiával. A betegség ritka megjelenése miatt a betegek ellátása – a világ legtöbb országában, újszülöttkortól kezdve – centralizáltan történik. A gyermekkorban végzett sorozatos beavatkozásoknak, a felső húgyutak elsődleges védelmét szem előtt tartva, a legfőbb célja a lehető legteljesebb vizelet kontinencia elérése és a külső genitáliák funkciójának, valamint kozmetikájának helyreállítása. Számos műtéti technika és protokoll vált ismertté az elmúlt évtizedekben, aminek trendjeit a pécsi munkacsoport is igyekezett követni. A jelen kutatás célja az elmúlt 25 éveben a Pécsi Gyermekklinikán kezelt gyermekek vizelet kontinenciájának retrospektív felmérése. További célkitűzésünk egy prospektív nyomonkövetési protokoll kidolgozása, az alkalmazott műtétek hatékonyabb monitorizálása céljából.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött a különböző aetiológiájú újszülött- és csecsemőkori hydrocephalusok komplex kezelése a PTE Idegsebészeti Klinikájával szoros kollaborációban. Az elmúlt 20-30 év alatt több száz gyermek került shunt műtétre. Vizsgálatainkban a shuntműtött gyermek ellátásával, rövid és hosszú távú nyomonkövetésével szerzett tapasztalatainkat kívánjuk összefoglalni.

A perinatális ellátás személyi és technikai feltételeinek jelentős fejlődésével a koraszülöttek és patológiás újszülöttek túlélése jelentősen javult az elmúlt két évtizedben. A diagnosztika és a bizonyos esetekben a terápiás lehetőségek nagyarányú előrelépésével megnőtt a krónikus, neurológiai tünetekkel bíró gyermekek száma. A laikus véleménye szerint a mozgássérült vagy értelmi sérült, epilepsziás gyermek életminősége rosszabb. Irodalmi adatok szerint azonban ezek a gyerekek ugyanolyan boldogok, mint egészséges kortársaik. Így van ez?

A zsírsavak igen fontos szerepet játszanak az emberi szervezetben és számos gyermekgyógyászati kórképben (elhízás, diabetes, gyulladásos bélbetegségek) találtak eltérést az egészségesek értékeitől a zsírsavellátottságban. Bizonyos kórképekben a diéta kiegészítése zsírsavszupplementációval a terápia részét is képezheti.

Az utóbbi években ismét fontos téma lett a csecsemőtáplálás, ezen belül a szoptatás támogatása és a hozzátáplálás. A hozzátáplálás területén belül a legfontosabb témakör az új ételek, illetve az allergének bevezetésének ideje és szerepe a későbbi allergiák kialakulása szempontjából.

Az anya táplálkozása a várandósság alatt és a szoptatáskor hatással van nem csak az anya egészségi állapotára, a magzat és újszülött idegrendszeri fejlődésére, de befolyásolhatja a gyermek későbbi egészségi állapotát is.

A bizonyítékokon alapuló orvoslás (BAO) új megközelítést jelent a mindennapi orvosi gyakorlatban, ahol figyelembe vesszük a rendelkezésre álló szakirodalom eredményeit és rangsoroljuk a vizsgálat minősége alapján, majd az eredmények kritikus kiértékelése alapján alkalmazzuk azokat a gyakorlatban.

A HELENA, ENERGY, IDEFICS Európai Uniós projektek adatainak feldolgozása alapján történnek a vizsgálatok, illetve a jelenleg folyó I. Family Európai Uniós projekt felméréseibe lehet bekapcsolódni.

A HELENA, ENERGY, IDEFICS Európai Uniós projektek adatainak feldolgozása alapján történnek a vizsgálatok, illetve a jelenleg folyó I. Family Európai Uniós projekt felméréseibe lehet bekapcsolódni.

A HELENA, ENERGY, IDEFICS Európai Uniós projektek adatainak feldolgozása alapján történnek a vizsgálatok, illetve a jelenleg folyó I. Family Európai Uniós projekt felméréseibe lehet bekapcsolódni.

A HELENA, ENERGY, IDEFICS Európai Uniós projektek adatainak feldolgozása alapján történnek a vizsgálatok, illetve a jelenleg folyó I. Family Európai Uniós projekt felméréseibe lehet bekapcsolódni

Klinikánkon gondozott gyulladásos bélbetegségben szendveő gyermekek körében alkalmazott biológiai terápia felmérése: kezelés indikációi, hatásossága, időtartama, komplikációi, kimenetel.

Klinikánkon PEG beültetésen átesett gyermekek nyomonkövetése: indikációk, tápláltsági állapot változása, PEG viselés időtartama, komplikációi, kimenetel.

Korszerű középfül-sebészeti rekonstrukciós eljárások irodalmi áttekintése, üvegionomer cement felhasználása a medícínában és ezen belül a fülsebészetben, előnyök-hátrányok kifejtése. Állatkísérletben (nyúl) a glass ionomer cement egyik komponensének, az alumíniumnak a belsőfülbe jutásának vizsgálata perilympha minták elemzésével. Az incudo-malleolaris ízület cementtel történő fixálását követően a preparátumok hisztológai vizsgálata, esetleges ankylosis detektálása. Incudo-stapediális ízület helyreállítása cementtel, hisztológiai vizsgálatok. Stapes superstuctura pótlása glass ionomer cementtel és autogen corticalis csont columellával, hisztológiai vizsgálatok. Különböző üvegionomer cementek (pl.:resin modified) felhasználhatóságának vizsgálata a dobüregben, szöveti tolerabilitás megítélése, védő nyálkahártya burok képződés megfigyelése implantátum körül, idegent típusú reakció keresése.

A pectus excavatum műtéti korrekciója gyakran gyermekkorban megtörténik, a korábbi invazív műtéti technikát egy u.n. minimál invazív váltotta fel. (MIRPE - Minimally Invasive Repair of Pectus Excavatum) A műtét hosszú távú eredményességét eddig döntően subjectív módszerekkel értékelték, hisz az ionizáló sugárterhelés kockázata miatt a mellkasi CT végzése kontraindikált.

Az általunk kidolgozott mérési módszernek köszönhetően noninvazív módon objektív adatokat nyerünk, melyek alkalmasak a műtéti eredmények hosszú távú követésére.

A Meckel – diverticulum elsősorban a gyermekkorban okoz tüneteket, de fellnőtt korban is előfordul. A kutatás  célja a klinikum mösszehasonlitása a gyermek- és fellnőttkorban.