Kutatással az agyi betegségek kezelésének javításáért – dr. Dóczi Tamás nyilatkozata

2021. szeptember 1.

Az agyi megbetegedések megértéséről és kezeléséről szólt az a kutatás, amiben a Pécsi Tudományegyetem, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportjai is részt vettek. A projekt eredményeiről dr. Dóczi Tamás professzor, idegsebész nyilatkozott a bama.hu-nak.

Mint mondta, a kutatásban a klinikai idegtudomány világát nagyon széles spektrumban igyekeztek feltárni. A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex vagy a Parkinson-kór. A sikeres projekt kapcsán több eredményt is megfogalmaztak a kutatók, az egyik ilyen az epilepsziás betegek körében végzett vizsgálattal volt kapcsolatos.

A pályázat egy kutatási-hálózati együttműködést jelentett az egészségtudomány területén, melynek célja volt az alap- és gyakorlati kutatások egyesítése, valamint a nemzetközi beágyazottságnak a növelése úgy, hogy a magyar hálózat erősödjön, és be tudjon illeszkedni az európaiba.

Forrás:

bama.hu