Sikerrel zárultak a klinikai és felfedező idegtudományi kutatási együttműködések

2021. szeptember 30.

A gyógyítás területén konkrét eredmények is születtek abban a most zárult projektben, melynek zárórendezvényét szeptember 29-én tartották.

A közel 1,26 milliárd forintos támogatásból megvalósult klinikai és felfedező idegtudományi kutatási együttműködésben a Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem vett részt. A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, és az agyi jutalmazó rendszerek területén, olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, vagy a Parkinson-kór.

Dr. Dóczi Tamás, a Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának professzora, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Egy-egy betegség kezelése során vannak bizonyos protokollok. Ha a kezelésen tudunk egy picit is javítani, akkor annak óriási értéke van, azaz ha jobb módszerrel kezeljük, és azzal nyerünk két-három hasznos életévet a betegnek, akkor már óriási lépést tettünk előre.”

A professzor kiemelte, hogy körülbelül százezer epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, akik közül mintegy hetvenezret nagyon jól rohammentessé lehet tenni, tehát tudja élni az életét. Van azonban harmincezer olyan beteg, akiknél ezt eddig nem tudták elérni. A kaposvári PET/MRI modern készüléken - amiből az országban jelenleg csak egy van - végeztek egy országos epilepszia vizsgálatot, hogy megtalálják azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak rohammentessé lehet tenni, de meg is tudják őket gyógyítani.

A pályázat egy kutatási-hálózati együttműködést jelentett az egészségtudomány területén, melynek célja az alap- és gyakorlati kutatások egyesítése, továbbá a nemzetközi beágyazottságnak a növelése volt úgy, hogy a magyar hálózat erősödjön, és be tudjon illeszkedni az európaiba.

Az eszközfelhasználás optimalizálása és a fenntarthatóság miatt a konzorcium törekszik a core-facility rendszer kialakítására. Ennek egyik példája a 2018-ban Pécsett - a közelmúltban elhunyt dr. Ábrahám István professzor irányításával - létrejött Nano-Bio Imaging core facility laboratórium”, amely az EuroBioImaging részeként, a legfejlettebb molekuláris képalkotó szolgáltatásokat nyújtja a szuperrezolúciós, és az egyedi, molekuladetekciós technikák alkalmazásával.

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Forrás: 

PTE