A gyakorló idegsebészek legmagasabb elismerésében részesült dr. Büki András professzor

2022. november 25.

„Bármilyen komplex feladatokban is leljük örömünket és találjuk meg gyógyító küldetésünket, a neurotraumatológia mindig a legfontosabb feladatunk kell legyen” – véli dr. Büki András professzor, a PTE KK Idegsebészeti Klinika volt igazgatója, az Örebrói Egyetem professzora, az Örebrói Egyetemi Kórház idegsebészetének főorvosa, akit idei konferenciáján az aktív idegsebészeknek járó legmagasabb elismerésben részesített az Európai Idegsebészeti Társaságok Szövetsége (EANS).

2022. október 16-20. között rendezte meg éves kongresszusát az Európai Idegsebészeti Társaságok Szövetsége (European Association of Neurosurgical Societies – EANS) Belgrádban.

A három év után, közel ezer résztvevővel ismét személyes jelenlét mellett lebonyolított rangos eseményen a társaság a European Lecturer of the Year elismerésben részesítette dr. Büki András professzort, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának egykori klinikaigazgatóját, aki 2022-től a svédországi Örebrói Egyetemen és az Örebrói Egyetemi Klinikán folytatja munkáját.

A címet, mellyel aktív idegsebészek kimagasló munkáját ismerik el, az EANS szűk elnökségének javaslata alapján ítélte oda a társaság vezetősége Büki Andrásnak. A professzor, aki három évtizeden át dolgozott a PTE Idegsebészeti Klinikáján, a kongresszus ünnepi szekciójában tartotta meg előadását.

Ennek során a professzor a transzlációs kutatások, azaz az alapkutatások eredményeinek klinikai gyakorlatban való alkalmazásával kapcsolatos személyes tapasztalatairól beszélt, rámutatván arra, hogy milyen kihívásokat leküzdve lehetett eljutni a betegellátást ténylegesen segítő eredményekig, a Lancet Neurology-, illetve a Nature Communication-szintű publikációkig.

„Külön öröm volt számomra, hogy a felvezetésben a társaság elnőke, Andreas Demetriades, az Edinburgh-i Idegsebészeti Klinika professzora nemcsak az Örebrói Egyetemez kötődő affiliációmat, de a pécsi tevékenységemet is megemlítette, illetve hogy pécsi kötődésemet a kongresszusi hírlevél is kiemelte” – nyilatkozott az elismerés kapcsán Büki András.

„Az agysérülések kezelése az orvostörténet első idegsebészeti tevékenysége, de valószínűleg ez lesz az utolsó műtéttípus is, melyet egy idegsebész végez majd, ezért bármilyen komplex feladatokban is leljük örömünket és találjuk meg gyógyító küldetésünket, a neurotraumatológia mindig a legfontosabb feladatunk kell legyen” tette hozzá a professzor, aki szerint a pécsi idegsebészetnek a régió csúcsintézményének kell maradnia.

Mint mondta, fontos azt is szem előtt tartani, hogy a minőségi, versenyképes kutatás-fejlesztési tevékenység különbözteti meg a klinikát a városi kórháztól, a tudományos műhelyt a szakellátó munkaközösségtől.

„Szívből remélem, hogy nemcsak az itt szerzett személyes tapasztalatokon keresztül, de jövőbeli kutatási-klinikai együttműködéssel is segíthetem a PTE ÁOK és egykori klinikám munkáját” – zárta gondolatait dr. Büki András.

Dr. Büki András 1966-ban született Kaposváron, középfokú tanulmányait a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban végezte. 1990-ben szerzett diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen (POTE), 1996-ban idegsebész, 2011-ben klinikai onkológiai szakvizsgát tett. A PTE Idegsebészeti Klinikáján 1992-ben kezdett el dolgozni, klinikaigazgató-helyettes, majd klinikaigazgató lett, utóbbi pozícióját 2021 végéig töltötte be. 2014-ben az NTS (International Neurotrauma Society) elnökének választották, megbízatása két évre szólt. Az Örebrói Egyetemen 2022. január 10-én kezdte meg munkáját, professzori avatására 2022 májusában került sor. A svéd felsőfokú nyelvvizsga megszerzését követően, 2022 május végétől félállásban az Örebroi Egyetemi Kórház idegsebészetén dolgozik főorvosként, szintén félállásban pedig az Örebrói Egyetem professzoraként oktat és kutat. Klinikai feladata az önálló idegsebészet létrehozásának, magas case mix indexű beavatkozások bevezetésének támogatása, illetve a rutin ellátásban való részvétel.

Fotók:

PTE ÁOK