Az idegrendszeri betegségek gyógyítását kutatják a PTE vezetésével

2024. március 4.

A "Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium" (TINL) projekt két fő tématerülettel foglalkozik: az idegrendszeri fejlődési zavarokkal és a felnőttkori idegrendszeri zavarokkal. A program konzorciumvezetője a Pécsi Tudományegyetem, konzorciumi partnerei: a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Richter Gedeon Nyrt. A TINL célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása egy egyedülálló kutatási spektrummal, ami lefedi a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarokat és betegségeket – írja a teol.hu.

Az írásból kiderül: a Pécsi Akadémiai Székházban február 21-én zajlott konzorciumi szakmai rendezvényen a pécsi központhoz köthető „Felnőttkori idegrendszeri zavarok” programot, valamint „Az agy működésének és betegségeinek vizsgálata multidiszciplináris megközelítéssel” projekteket dr. Dóczi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának idegsebész professzora mutatta be, míg a budapesti központban zajló, „Az idegrendszeri fejlődési zavarok” elnevezésű programba dr. Nusser Zoltán neurobiológus-agykutató adott betekintést.

A felnőtt idegrendszeri zavarok program célja olyan új gyógyító eljárások kidolgozása, amelyek kezelési alternatívákat ajánlanak. Dr. Dóczi Tamás “fel nem ismert járványként” beszélt az idegrendszeri betegségekről.

„Az idegrendszeri betegségben szenvedőket nem viszi el szirénázva a mentő, mint egy infarktusost, vagy egy baleseti sérültet, de ha valaki depressziós lesz, vagy más idegrendszeri érintettsége van, akkor akár stigmatizálódhat is a társadalomban, aminek rendkívül súlyos következményei lehetnek, nemcsak az egyénre, hanem a környezetére, a családjára nézve is” - mondta. Az idegrendszeri fejlődési zavarok magukba foglalják a magzati alkoholszindrómát, az újszülött kori hypoxiás agykárosodást, az autizmust, valamint a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavart, vagyis az ADHD-t is.

Dr. Nusser Zoltán beszélt arról, hogy „Az idegrendszeri fejlődési zavarok” program célkitűzése a prediktív gyulladásos biomarkerek azonosítása az újszülött kori hypoxiás-ischaemiás encephalopátia során, valamint a pszichiátriai gondozásba került gyerekek gyulladásos biomarkereinek az azonosítása – írja a teol.hu.

Forrás:

teol.hu