Az előrejelzések szerint 30 év alatt megduplázódhat a Parkinsonos betegek száma

2023. május 16.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb, folyamatos idegsejt-pusztulással járó (neurodegeneratív) megbetegedés, előfordulási aránya egyre nő. Az előrejelzések szerint harminc év alatt megduplázódhat a betegek száma világszerte. A témában a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának intézetigazgató-helyettese, dr. Kovács Norbert nyilatkozott a bama.hu-nak.

A szakember szerint léteznek védőfaktorok, ilyen a kávéfogyasztás – négy csésze per nap –, vagy a dohányzás is, és bár utóbbi köztudottan előnytelen a tüdődaganat, az agyinfarktus és több más megbetegedés szempontjából, ám a Parkinson-kór megelőzésében védő hatással rendelkezik. Védőfaktornak számít továbbá az egészséges életmód, a mediterrán étrend és a rendszeres testmozgás is.

A kezelésről dr. Kovács Norbert elmondta, hogy az eddigi gyógyszerek inkább a tüneteket javították, de már vannak olyan kísérletek, amelyek a betegség előrehaladására, okára világítanak rá. Végeznek őssejtkutatásokat is, amikor az agy pusztuló idegsejtjeit őssejtekkel próbálják pótolni. Az eredmények mindkét esetben biztatóak.

A Parkinson-kór tüneteinek az enyhítésében komoly szerepet játszanak az eszközös kezelések is, ilyen a pumás kezelés vagy a mély agyi stimuláció, amikkel jó életminőséget lehet elérni.

Az interjúban szó esik arról a távprogramozásról is, amit nemrégiben vezettek be a pécsi klinikán. Az úttörő módszer lehetőséget biztosít arra, hogy a betegeket otthoni körülményeik között vizsgálhassák.

Forrás:

bama.hu

Fotó:

UnivTV